Fokus på Norsk Laks i Osaka

Erika Angyal (nummer to fra venstre) i dialog med EFFs utsending i Japan, Hans Petter Næs, i Osaka forrige uke. Foto: Norwegian Seafood Council

JAPAN: Sist fredag inviterte EFFs utsending i Japan, Hans Petter Næs, til en usedvanlig godt besøkt pressekonferanse i Osaka.

Dette er den tredje i rekken av en serie slike PR-arrangementer for Norsk Laks i Japan, konsentrert om laksens ”anti aging”-egenskaper, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

– Det er minst tre årsaker til at dette medieopplegget ble spesielt godt besøkt, mener Hans Petter Næs.

– «Anti aging» er høyinteressant

– Ikke nok med at temaet ”anti aging” er aktuelt i den stadig økende del av den japanske befolkningen som er opptatt av helse og skjønnhet. Vi har også engasjert den glimrende og engasjerte foredragsholderen Erica Angyal til å presentere temaet, sier Næs.

– Hun er høyt profilert i Japan; et trekkplaster i seg selv, med stor gjennomslagskraft i vår primærmålgruppe. Hun er bl.a. kjent som forfatter om helse- og skjønnhetstema, hun er ernæringsrådgiver for Miss Universe Japan og godt kjent fra en rekke opptredener i TV og andre medier, forteller Hans Petter Næs.

– Blogging griper stadig om seg

– Vi ser også at våre arrangementer av denne typen i stadig økende grad besøkes av folk som publiserer i sosiale medier. Over halvparten av de rundt 40 media tilstede i Osaka var ”matbloggere” som sørger for stor spredning av budskapene om laksen via sine bloggsider. Etter et tilsvarende event i Tokyo fikk bloggerne rundt 350.000 besøk på sine sider, til dels også med kommentarer og videre dialog! I tillegg kom så de ”regulære” mediene, som traff ca. 20 millioner lesere/seere (totalt opplag for mediene som skrev aktivt og positivt om laksen), fortsatte Næs.

«Askestans» i lakseleveransene

– Jeg bruker alltid å ha en innledende orientering om den norske laksen på disse PR-eventene, men ble denne gang forbløffet over den store interessen for askestansen i leveransene av norsk fisk til Japan blant de tilstedeværende. Heldigvis var jo ”timingen” bra i den forstand at askeskyene da hadde lagt seg og sjømatdistribusjonen østover igjen var i rute. Men jeg må medgi at jeg ble tatt litt på sengen over hvor tydelig den japanske bekymring for regulariteten i lakseleveransene fra Norge, kom til uttrykk ved denne anledningen, avslutter Hans Petter Næs.