Matkulturprisen 2010 til Hanne Frosta

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010 gikk til Hanne Frosta, eier av «Hanne på Høyden» restaurant i Bergen.

Hanne Frosta mottok Matkulturprisen under en mottagelse på Domkirkeodden, Hamar, torsdag 3. Juni. Årets vinner driver restauranten Hanne på Høyden i Bergen, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Hanne Frosta har tidligere blitt kåret til Årets kjøkkensjef i 2005 (Norges Kokkemesteres Landsforbund) og hun ble Årets bondekokk i 2006 (Norges Bondelag).

Juryen begrunner årets tildeling med at Hanne Frosta er nyskapende med røtter i norsk mattradisjon. Hun er en matfilosof som villig deler sine kunnskaper med andre og hun er initiativtaker til uttallige matprosjekter. Hanne Frosta har og utviklet en evne til å definere smak - på mat - et gebet som stort sett har vært forbeholdt vinskribenter.

Årets jury har bestått av:

  • Tove Diesen, leder for juryen, matskribent og mottaker av matkulturprisen i 2008
  • Olav Ullern, departementsråd i Landbruks- og Matdepartementet
  • Sigrunn Hernes, førstelektor, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder
  • Liv Gregersen Kongsten, leder av Faglig Matråd

- Ønsker å formidle norsk matstolthet

Med motivasjonen «Nyskapende med røtter i norsk mattradisjon – En matfilosof som villig deler sine kunnskaper med andre» gikk Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010 til Hanne Frosta, skriver Nofima i en pressemelding.

- Hanne Frosta er en prisbelønt kokk som har en meget sterk matfilosofi, og viser stort engasjement i å spre stolthet til lokale matprodusenter. Jeg er derfor svært positiv til juryens valg av vinner, sier Einar Risvik, som sitter i styret for matkulturprisen og til daglig jobber som forskningsdirektør hos Nofima Mat og er styreleder for arbeidsgruppen til Ny Nordisk Mat.

Restauranten «Hanne på Høyden», som Hanna Frosta driver sammen med matskribent og råvareprodusent Erik Halvorsen, ligger i en gammel bygård på Nygårdshøyden i Bergen.

Her komponerer og utvikler hun sine retter, gjerne med inspirasjon fra tradisjonsrike retter som hun kombinerer med nye smaker. Til disse bruker hun økologiske råvarer og lokale spesialiteter fra småskalaprodusenter.

- Hanne er kjent for sitt engasjement for å høyne kvaliteten på lokale råvarer og for sin aktivitet med å lære opp lokale råvareprodusenter i hvordan de skal produsere kvalitetsråvarer. Hun jobber for å spre kunnskap, skape grunnlag for å få nye og bedre råvarer, og hun arbeider målbevisst for at stadig flere skal få ta del av det beste som finnes innen norsk mat, sier Risvik.

Han legger til at hun gjennom sin entusiastiske formidling av norsk og nordisk matkultur er en fantastisk representant for konseptet Ny Nordisk Mat.

Bakgrunn
Faglig Matråd er et forum for matfaglig samarbeid innen massemedia, industri og næringsliv. Rådet ble startet av en liten gruppe husstellærere i 1977. Ingrid Espelid Hovig sin Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Prisen som består av et reisestipend på kr 30.000,- og et diplom, ble i dag delt ut for 17. gang.