Promoterte laks og sild i Russland

Eksportutvalget for fisk vil gjøre Norsk Laks og Sild til «sommerslagere» i Russland.

I Moskva, i slutten av mai arrangerte Eksportutvalget for fisk (EFF) prøvesmaking av sommerlige retter med norsk sild i samarbeid med avisen Vash Vysoky Vkus, Women's Wine Club og Accademia del Gusto (Italia). Journalistene, kokkene og forbrukerne som deltok, ble inndelt i ekspertlag, og prøvesmakingen omfattet tre silderetter og tre italienske viner, skriver EFF i en pressemelding.

Norsk sommersild med russisk smak

Formålet med dette prosjektet er å skape nye retter med norsk sild og finne nye anledninger for å nyte sild, i tråd med markedsposisjoneringen: «Norsk sild: En fisk for alle anledninger».

Rettene ble tilberedt av kjøkkensjef Jonas Grip fra Restaurant Scandinavia i Moskva, som ga ekspertlagene sin egen visjon for hvordan man kan bruke norsk sild:

– Den tradisjonelle russiske måten å spise sild på – spekesild med poteter eller rødbeter i "tunge" salater med vodka til – er omtrent den eneste måten det russiske kjøkkenet bruker sild på. Men jeg synes det er et fattigslig valg, jeg mener at de marinadene eller lakene som brukes til sild i Skandinavia, og som er enkle å lage hjemme, kan friske opp bildet og tilføre nye smaksnyanser til norsk sild, sier Grip.

"Tyttebær- og peppersild på sprø rugkjeks med karse og pinjekjerner" fikk førsteplassen med klar margin. Denne retten vant på flere parametere, som kombinasjonen av ingredienser, enkel tilberedning og de mange mulighetene for anretning. Og alle understreket hvor vellykket kombinasjonen av ingredienser var: sild, tyttebær og ost – surt, søtt og salt. Kanskje overraskende, men til syvende og sist uimotståelig.

På andreplass kom "Sherrymarinert sild med ruccola-quiche og selleri", og på tredjeplass "Sommerlig sildesalat med dill".

Julia Seljeseth, EFFs representant i Russland, oppsummerte prøvesmakingen slik:

– Vi har nå fått se stereotypier vakle. Det er ikke alltid så innviklet å lage salat. Vi har også fått nye inntrykk av mer enn salat i dag, og har smakt mye nytt. Kombinasjonen av sild og vin er uvant for russere, men alle ble begeistret, fastslo Seljeseth. - Det er slik trender oppstår, gjennom prøving, gjennom uvanlige, men heldige produktkombinasjoner, gjennom nye smaker og nye måter å tolke tradisjonelle produkter på. Folk reiser mye i dag, de søker nye opplevelser, og de ønsker ikke å være lik alle andre. Vi er sikre på at norsk sild er det rette produktet for å få fram nye smaker og uventede ideer ved en lang rekke forskjellige anledninger, avsluttet hun.

SKIN ON show i St. Petersburg

Hadde du tilbrakt den siste maidagen i St. Petersburg i år, burde du ha besøkt Bali Restaurant. Det gjorde et fulltallig mat- og moteinteressert pressekorps for å få med seg Eksportutvalgets unike SKIN ON show, der modeller av begge kjønn viste moteskaperen Alexander Petrovs fantasifulle og lekne kreasjoner av lakseskinn, og mesterkokken Ilya Lazerson demonstrerte og presenterte tre nye oppskrifter med norsk laks i hovedrollen, denne gang på grill – med skinnet på.

– Velorientrerte kjøkkensjefer vet naturligvis at det å grille laks med skinnsiden ned er den naturlige og mest lettvinte måten å unngå å svi fisken på, men denne metoden er ikke så godt kjent blant forbrukerne, sa EFFs utsending Julia Seljeseth til de fremmøtte journalistene. - Men grilling med skinn har også flere andre fordeler, presiserte hun, det er enklere å få fisken helskinnet fra grill til tallerken i et stykke, det er lettere å bedømme steketiden, flere av laksens næringsstoffer er i behold og sluttresultatet er garantert saftig og godt.

Etter å prøvesmakt Lazersons profesjonelle anstengelser og bivånet Petrovs moteshow var det ingen av journalistene som var i tvil om hva som er gjennomgangsmelodien for Norsk Laks i Russland i sommer: SKIN ON!