Nye regler skal beskytte grunnvannet

Grunnvann er en sårbar ressurs. Verden over øker presset på grunnvannet.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) foreslår endringer i regelverket for bedre å beskytte norsk grunnvann.

EUs grunnvannsdirektiv, som er et datterdirektiv av EUs vanndirektiv, skal gjennomføres i norsk lov. Det foreslår Klif å gjøre ved å endre den norske vannforskriften.

Vannforskriften stiller allerede generelle krav for å hindre miljøskade på grunnvannet. Endringene som Klif nå foreslår, gjør regelverket mer konkret.

Forslaget om å endre den norske vannforskriften implementerer EUs grunnvannsdirektiv i norsk regelverk, melder Klif.

Les også: Planar for betre vassmiljø 11.06.2010

Implementere EUs grunnvannsdirektiv

Klima- og forurensningsdirektoratet har fått 25 høringsuttalelser om forslaget til endringer. Høringsinstansene er utelukkende positive til at Norge skal implementere EUs grunnvannsdirektiv og at kravene til grunnvannet følger drikkevannsnormen.

Noen av innspillene understreker at implementeringen må tilpasses norske forhold.

Klif har nå sendt sitt forslag til endringer i vannforskriften til Miljøverndepartementet.

God helsetilstand på grunnvannet

Direktør Ellen Hambro i Klif. Foto: John Petter ReinertsenDirektør Ellen Hambro i Klif. Foto: John Petter ReinertsenHelsetilstanden til grunnvannet i Norge er stort sett god og langt bedre enn mange andre steder i verden. I en lang rekke land er det stort press på grunnvannet, ikke minst fordi det er eneste kilde til drikkevann, opplyser Klif.

– Dersom vi ønsker at grunnvannet i Norge skal være en viktig ressurs også i framtiden, er det viktig å forebygge slik at vi unngår tilsvarende problemer som man har med grunnvannet i mange europeiske land, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet.

Konkrete og målbare krav

Den norske vannforskriften stiller allerede i dag generelle krav til helsetilstanden til grunnvannet. Endringene i forskriften gjør kravene til grunnvannet mer konkrete og tydeligere.

Det er bred tilslutning fra samtlige høringsinnstanser til å innføre konkrete og målbare krav til grunnvann og at disse spesifiseres tydeligere.

Grunnvann

  • Norsk grunnvann er i dag mindre påvirket av forurensning enn i nesten alle andre europeiske land. Det er likevel ingen selvfølge av tilstanden for grunnvannet forblir godt.
  • På verdensbasis utgjør grunnvann 95 prosent av alt tilgjengelig ferskvann. I Norge er det bare cirka 6,5 prosent av tilgjengelig ferskvann, grunnvann. Bare rundt 15 prosent av vannforsyningen i Norge kommer fra grunnvann.
  • Grunnvannet kan forurenses for eksempel som følge av bosetning, samferdsel, landbruk, industri og via langtransporterte forurensninger i nedbør, forvitring og oppløsning av mineraler i løsmasser og bergarter.
  • EUs grunnvannsdirektiv skal øke muligheten for å oppdage og stanse miljøskader før de blir alvorlige, og over tid spare samfunnet for oppryddings- og restaureringstiltak.
  • Direktivet trådde i kraft i januar 2007. Det skal revideres i 2013.