Petter Beyer ble «Årets Sjømatkokk»

Petter Beyer ble kåret til «Årets Sjømatkokk 2010» under Bergen Matfestival.

Konkurransen ble avviklet under Matfestivalen i Bergen lørdag 11. september 2010. Petter Beyer jobber til daglig som kokk hos Jacobs Apartements i Bergen.

– Kanon fett at jeg vann, sier Beyer, som egentlig syns han hadde hatt for liten tid til å forberede seg.

Petter Beyer ble «Årets Sjømatkokk». Foto: Norsk SjømatsenterPetter Beyer ble «Årets Sjømatkokk». Foto: Norsk Sjømatsenter

Den siste tiden har gått med til arbeid med en musikkutgivelse, det er tydelig at her har vi en vinner med flere talent. Han laget 3 ulike retter fra råvarene brosme, fjellørret og hval. Gode smakskombinasjoner var viktig for Petter i valg av tilbehør og metoder. Han skilte seg ut som den klart beste kokken hos en fagjury med stor kompetanse.

Beyer sin første rett var stekt brosme med skalldyr-risotto og reddiker. Fjellørreten valgte Beyer å smørbake med tilbehør av rotgrønnsaker som var rå, kokt eller brent. Denne retten serverte han med sitronkrem og kantareller. Siste rett var hval- og østerstartar pluss hvalbiff. Som tilbehøret til denne retten, falt valget på egg, kapers, tomat og plommesalat.

Han skilte seg ut som den klart beste kokken hos en fagjury med stor kompetanse, heter det i en pressemelding fra arrangøren.

Lokale kokker på pallen

Petter Beyer har tidligere jobbet på Potetkjelleren i Bergen og på Bagatelle i Oslo. Pengepremien på 10.000 kroner skal gå til studiereise til New York, for å besøke kokkekollega Christopher Haatuft. 

Deltakerne i konkurransen om å bli Årets Sjømatkokk 2010. Vinneren, Petter Beyer, sitter foran. Foto: Norsk SjømatsenterDeltakerne i konkurransen om å bli Årets Sjømatkokk 2010. Vinneren, Petter Beyer, sitter foran. Foto: Norsk SjømatsenterPå 2. plass kom Morten Tungesvik som jobber på Søtt og Salt i Bergen, og på 3. plass kom Simon Grotøy som jobber for Smauet Mat og Vinhus i Bergen.

De andre som deltok var Sondre Bruvik fra Soho i Bergen, Sebastian Engh fra Vestshuset Curtisen i Halden og Nikolas S Carlsen fra Rica Nidelven i Trondheim.

Nivået blant kokkene var svært høyt. Men tilsynelatende har de beste sjømatekspertene innenfor kokkebransjen bosatt seg i Bergen, for ingen av de tilreisende kokkene klarte å hevde seg i toppskiktet.

Den nasjonale kokkekonkurransen «Årets Sjømatkokk» arrangeres av Norsk Sjømatsenter i samarbeid med Bergen Kokkenes Mesterlaug og Norges Kokkemesteres Landsforening og Eksportutvalget for fisk.

Sparebank 1 SR-Bank er hovedsponsor for konkurransen og kunne for tredje året på rad overrekke vinneren en sjekk på kr. 10.000. Regiondirektør Alvhild Tofterå Berge i Sparebank 1 SR-Bank er glad for å kunne bidra til denne konkurransen og legger til at ingen skaper større verdier enn overskuddsmennesker som får anledning til å utfolde seg. Ved å avsette en del av bankens overskudd til allmennyttige formål har banken i en årrekke vært regionens største støttespiller.

I juryen satt foruten hoveddommer Karl Erik Pallesen, Endre Olsen og Frode Alræk.