Harald Osa ble Årets Lutefiskelsker

Tove Sleipnes overrakte diplom til Harald Osa. Foto: Norwegian Seafood Council

Eksportutvalget for fisk har kåret kjendiskokken Harald Osa til Årets Lutefiskelsker.

Under den offisielle åpning av Lutefisksesongen 2010 på Gamle Raadhus Restaurant i Oslo torsdag, ble Harald Osa utnevnt til Årets Lutefiskelsker.

Elskeren kåres av Eksportutvalget for fisk, og han fikk sitt diplom overlevert av dagens toastmaster, markedssjef for konvensjonelle produkter i Eksportuvalget for fisk (EFF), Tove Sleipnes.

Årets lutefiskelsker er en beskjeden, men like fullt prisbelønt kokk, kjent for sitt ihuga engasjement for norsk tradisjonsmat, som han ble hedret for i dag. Oppvokst på Jæren, startet han sin kokkekarrière på Fagernes Hotell. Etter et år i Auch virket han noen år i Paris, ved Hotel de France, Dodin Bouffant og hos Gerard Pangaud, skriver EFF i en pressemelding.

Osa var kokk på Kokkelandslaget i tolv år, også som lagkaptein, og drev i sin tid Hotel Continentals kjøkken og Holmenkollen Restaurant, samtidig som han stadig var på TV i Kokkekamp-serien. Tidligere har han også styrket sitt kokkery i en lang periode ved Jans Mat & Vinhus i Stavanger. Han var en av stifterne av Gastronomisk Institutt i Stavanger i 1990, og i dag sitter han i ledelsen for Norsk Matkultur.

Den offisielle lutefiskåpningen fulgte ellers sitt velprøvde mønster slik de samarbeidende arrangører, Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, Ringnes, Arcus, Hardangerbestikk og EFF sammen med vertskapet på Gamle Raadhus Restaurant har lagt det til rette for matpressen og andre fremskutte lutefiskentusiaster i de senere år.

Norsk Kongelig Lutefisklag sto for fremføring av prologen og ledet an i allsangen av hymnen. Etter kåringen av Årets Lutefiskelsker, fremførte John Berg fra tørrfiskprodusenten L. Bergs Sønner i Svolvær, som forøvrig selv luter rundt 20 tonn tørrfisk hvert år, et lunt og interessant historisk tilbakeblikk på når – og av hvem den første lutefisk kan ha blitt laget. Og helt avslutningsvis takket Frode Kristensen fra KSL Matmerk for maten.