Kinesisk presse på norgesturné

Siste langhelg i april var Eksportutvalget for fisk vertskap for 10 representanter fra kinesisk presse på besøk i Norge.

Både fjernsynskanalen CCTV-2, et nyhetsbyrå, en nettavis, en meget populær matblogger, og et team fra magasinet East Week besøkte Eksportutvalget for fisk (EFF).

CCTV-2 er økonomi- og finansdivisjonen i den kinesiske statskanalen CCTV. De skal lage et 30 minutters program fra reisen som vil få flere titalls millioner seere.

Hensikten med reisen var å gi deltakerne innblikk i og tilgang til forskjellige reportasjemotiver fra Norge som opphavsland for verdens beste sjømat. De første resultatene er allerede publisert, melder EFF.

Fiskesprell i barnehage og bergenske sjømatattraksjoner

Men det første oppslaget kom i Bergensavisen (BA) i form av et rikt illustrert referat fra kinesernes besøk i Kjøkkelvik barnehage der ungene med liv og lyst viste de langveisfarende gjestene hvordan lakseburgere skal lages.

I Bergen sto ellers besøk hos den tradisjonsrike fiskematspesialisten Søstrene Hagelin, Fisketorget og sjømatrestauranten Cornelia i Kjøttbasaren på programmet.

Havbruk og filetering

Neste dag handlet om oppdrett, produksjon og fiske. Første stopp var Hallvard Lerøys fôrflåte Flatøyflu ved oppdrettsanlegget i Austevoll, der gjestene fikk et godt innblikk i moderne havbruk. Så gikk turen til Austevoll fiskeindustri der de besøkende fikk se laks bli filetert og pakket.

På båtturen videre til middagen fikk pressekorpset anledning til selv å prøve fiskelykken. Og det var selvsagt et minneverdig innslag at kapteinen selv hoppet uti og dykket etter kamskjell som ble fortært på stedet.

Hos Cornelius på Holmen ga kokkene en glimrende innføring i hvordan råvarene fra våre kalde, klare farvann foredles til de lekreste gastronomiske kreasjoner, som deretter gikk ned på høykant.

Opphavsrundtur i Fjord-Norge

Fredag fikk gjestene en heldags rundtur i den fantastiske vestlandsnaturen, blant annet med cruise på Nærøyfjorden fra Gudvangen til Flåm. Finere Norgesreklame får man ikke i godvær.

Skin Science og Beauty Food

Siden 2007 har EFF knyttet sjømat til skjønnhet i sitt markedsarbeid i Kina, gjennom sine Beauty Food Seminars og oppskrifter til Salmon Beauty-retter. Da det kinesiske norgesoppholdet denne gang ble avrundet i Oslo benyttet EFF anledningen til å vise norske aspekter ved temaet sjømat og skjønnhet.

Ved et besøk på Oslo Hudklinikk foreleste personalet om sjømatens effekter på hud og hår og spanderte 30 minutter ansiktsbehandling og en “goody bag” med skjønnhetskremer på deltagerne. Deretter ble de invitert til matlaging og middag hjemme hos Miss Norway fra 2005, Karoline Nakken.