– Dyktige lutefiskprodusenter

Flere produsenter enn noen gang tidligere ville være med da Eksportutvalget for fisk og VG kåret årets lutefisk på Kulinarisk Akademi.

I forrige uke samlet Eksportutvalget for fisk fire smaksdommere hos Kulinarisk Akademi for å smake på årets lutefisk, og i går kom resultatet på trykk som smakstest i VG.

I alt 15 produsenter hadde sendt inn sin lutefisk til arrangementet, og dette er flere enn noen gang tidligere, skriver Ekesportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

– Stadig flere ser at lutefiskkåringen bidrar til å gi produktene god oppmerksomhet, og at det skaper blest og sprer kunnskap om råvaren, nettopp slik vi ønsker med dette arrangementet. Da er det hyggelig å se at flere vil være med, sier Ingebjørg Moe, rådgiver for mat og ernæring i EFF.

– Krevende sesong

I tillegg til å trekke fram den økende deltakelsen, berømmer Moe dyktige norske lutefiskprodusenter når hun oppsummerer arrangementet i Oslo.

– For å produsere denne tradisjonsrike råvaren er vi helt avhengige av at naturen spiller på lag med oss, mer enn den gjorde denne sesongen, sier Moe.

For mye fuktighet i lufta tidlig i tørkesesongen og for høye temperaturen mot slutten, gjorde nemlig tørrfiskproduksjonen krevende i år. Det har også gjort produksjonen av lutefisk til en vanskeligere øvelse denne sesongen.

– Den gode lutefisken som er på markedet nå, forteller derfor om dyktige norske produsenter som får det til når været ikke ter seg slik vi ønsker, sier Moe.

Positiv oppmerksomhet

De tre produsentene som utmerket seg spesielt i VGs lutefisktest, var Brødrene Andreassen fra Værøy i Nordland, Ivan Lorentzen Fiskeforretning på Brensholmen i Troms og Brødrene Berg, også de fra Værøy.

I tillegg fikk fem produsenter hederlig omtale av juryen: Brødrene Astrup Andreassen fra Værøy, Sirevaag fra Hå, MaxMat fra Bodø, Fonn Egersund og Fiskonor fra Tromsø.

Moe presiserer imidlertid at kåringen ikke er lutefiskens norgesmesterskap.

– Det finnes flere gode produkter enn de vi fikk tilsendt, og det finnes flere på toppen enn de juryen har nevnt. Dette er en smakstest – og et arrangement som gir råvaren positiv oppmerksomhet, sier Moe.

– Tradisjon

Hun mener arrangementet nå er blitt for tradisjon å regne, og ber derfor enda flere produsenter forberede seg på å delta neste år, om enn litt senere på høsten.

– Jeg tror vi skal legge smakstesten noen uker ut i sesongen, slik at vi gir produsentene enda bedre mulighet til å høste erfaringer med årets råvarer, avslutter Moe.