Levende skalldyr til svenske kokker

Levende skalldyr fra Norge og det norske kokklandslagetes kaptein, Jostein Medhus, hadde hovedrollene i en Master Class for svenske toppkokker på Restaurantakademin i Stockholm.

Nylig inviterte Eksportutvalget for fisk, i samarbeid med norske leverandører av skalldyr, til en eksklusiv demonstrasjon og prøvesmaking av norske kamskjell, sjøkreps, taskekrabbe, kongekrabbe, kråkebolle, reker og blåskjell.

Dette for å presentere og introdusere mulighetene for levende skalldyr fra Norge til det svenske markedet, hvilket betyr en helt ny grad av ferskhet og kvalitet for svenske kokker, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Etter at EFFs utsending i Sverige, Lars Fredrik Martinussen hadde ønsket de rundt 20 deltakerne velkommen, innledet forsker ved Havforskningsinstituttet, Guldborg Søvik, med en redegjørelse om den biologiske statusen for de aktuelle artene.

Dernest fortalte de norske leverandørene som var tilstede på arrangementet, «alt som er verdt å vite» om produktene og logistikken i levendetransport.

Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi og kaptein på det norske kokkelandslaget, overtok så scenen med det svenskene selv karakteriserte som «årets vassaste Master Class för levande skaldjur från Norge». I en drøy time øste Jostein av sine kunnskaper og erfaring med de lekre produktene – til de kresne deltakernes store tilfredshet.

– Dette arrangementet var en innertier, fastslo de norske leverandørene. – Det beste beviset på det er at de første ordrene på kråkeboller og kongekrabbe, tikket inn fra de svenske importørene allerede dagen etter arrangementet.