Flere skal få importere laks til Russland

Det russiske veterinærtilsynet Rosselkhoznadzor får påpakning fra sitt eget landbruksdepartement for å ha forsøkt å monopolisere importen av laks til Russland.

I en avgjørelse hos den den føderale antimonopoltjenesten (FAS) den 21. november, fastslås at veterinærtjenesten er skyldig i å ha brutt bestemmelsene i loven om å beskytte konkurranse. Tilsynet blir i avgjørelsen kjent skyldig i ulovlig å ha begrenset antallet importører av norsk laks og ørret, i et forsøk på å lage monopol, melder NRK.

Og det russiske landbruksdepartementet følger nå opp kritikken med et enda klarere språk. De sier rett ut at veterinærmyndighetene har samarbeidet med den ene grupperingen, i et forsøk på å monopolisere den norske lakseimporten.

Norsk laksenæring har i høst slitt med at eksportørene har følt seg tvunget til å inngå eksklusive langtidskontrakter med et av fire selskap som tilhører den Russiske Fiskeassosiasjonen.

– Hvis ikke vårt firma inngår eksklusiv langtidskontrakt med et av de fire selskapene i fiskeassosiasjonen, så vil den russiske veterinærtjenesten «finne» bakterier i fisken vår, sier en av de norske produsentene til NRK.

Det var 22 russiske importører og produsenter i organisasjonen Fish Union som tidligere i høst skrev klagen til antimonopoltjenesten, og som nå er de foreløpige vinnerne i striden.