Life trekker omstridt kampanje

Helsekostkjeden Life Scandinavia trekker omstridt kampanje for omega-3 tilskudd, etter at Eksportutvalget for fisk besluttet å ta saken inn for domstolen.

I en annonseserie har Life Scandinavia AS mer enn antydet, at forbrukerne narres til å tro at laks inneholder mer omega-3 enn hva den faktisk gjør. Life Scandinavia forsøkte med det å promotere selskapets kosttilskudd på bekostning av laksenæringen.

Kampanjen ble møtt med kraftige reaksjoner, blant annet med påstander om at markedsføringen var villedende og at den misbrukte kilder.

NIFES omtaler kampanjen som uakseptabel og feilaktig bruk av NIFES-forsker.

I Sverige klaget Livsmedelverket kampanjen inn for Konsumentverket, og i Norge har Eksportuvalget for fisk (EFF) klaget reklamen for omega-3 tilskudd inn for Forbrukerombudet.

EFF mener at Life har fremført uriktige og udokumentere påstander knyttet til sunnhetsaspektet ved laks, og at påstandene er egnet til å villede forbrukere, og kan skade forbrukernes tillit til laks og annen sjømat.

I påvente av Forbrukerombudets kjennelse i saken, var det viktig for EFF å stanse videre markedsføring gjennom avisannonser, «boards», nettannonser og brosjyrer fra Life Scandinavia, som EFF mener strider mot norsk markedsføringslovgivning.

EFF anmodet Life Scandinavia om å stanse kampanjen, og i fravær av respons fra selskapet, besluttet EFF å ta saken til domstolen, for å få rettens midlertidige forbud mot videre markedsføring, inntil saken var rettskraftig avgjort.

Life trekker kampanjen

Etter at saken ble berammet for Oslo byfogdembete, har Life gjennom sine advokater forsikret om at annonsekampanjen nå er stanset, opplyser kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk i en pressemelding.

Planlagte annonser er avlyst, «boardskampanjen» er avsluttet og kjedens nettsider har fjernet annonsen.

– Etter at Eksportutvalget for fisk også har fått skriftlig forsikring om at brosjyrer og plakater er kastet i kjedens butikker, har vi oppnådd hensikten med å ta saken til retten, sier Chramer.

– Eksportutvalget for fisk har derfor besluttet å trekke kravet om midlertidig forbud, og EFF avventer nå Forbrukerombudet sin avgjørelse, opplyser Chramer.