Gjør forsøk med triploid torskeyngel

Torskeyngel. Foto: Torskenettverket Sats på torsk

ØYGARDEN: Havforskningsinstituttet gjennomfører forsøk med produksjon av triploid torskeyngel i Parisvannet.

Steril torskeyngel

Triploid torsk vil redusere problemet med kjønnsmodning og hindre at oppdrettstorsken formerer seg i merdene.

Havforskningsinstituttet arbeider med løsninger for å finne metoder som forhindrer eller utsetter kjønnsmodning av torsk i oppdrett. I år er det testet ut en metode for å produsere steril torskeyngel i pollen i Parisvannet i Øygarden, forteller torskenettverket «Sats på torsk» på sine nettsider.

Innfanging av yngel fra pollen er i gang, og så langt er det tatt opp ca 100.000 yngel fra pollen. Daglig leder i Parisvannet, Jan Pedersen, er optimistisk til tross for at det ble satt ut mindre larver i pollen enn vanlig.

Nyklekte larver ble satt ut 3 april. Larvene startfôres med naturlig plankton fra pollen, men etter 20 dager startes tilleggsfôring med Gemma Micro direkte i pollen. Dette sikrer tilstrekkelig fôrtilgang for larvene samtidig som de blir tilvendt å spise formulert fôr før de blir fanget inn.

Innfangingen startet etter 60 dager. Larvene har en snittvekt på 0,8 gram og har en tilvekst på 10–12 prosent pr dag. Temperaturene har vært lavere enn vanlig i vår og veksten har vært noe lavere enn vanlig på dette tidspunkt. Temperaturen i pollen var 12 grader den 5. juni, og egentlig optimal for yngelen, skriver «Sats på torsk».

Vil følge videre utvikling

Men selv om yngelen ser fin ut, er det viktig å følge opp yngelen i forsøk hos matfiskoppdrettere, for å se om fisken vokser og utvikler seg tilfredsstillende. Erfaring fra triploid laks, har vist økt innslag av deformiteter og veksten har i noen tilfeller vært mer utsatt for produksjonslidelser i sjøen.

Havforskningen vil i samarbeid med Incod prosjektet (Industriell produksjon av torsk), finanisert av Vestlandsprogrammet, følge opp fisken hos torskeoppdrettere, og sammenligne denne yngelen med vanlig yngel. Fisken vil bli fulgt opp for å dokumentere vekst, overlevelse og slaktekvalitet i hele produksjonsfasen, opplyser «Sats på torsk».

Les også: Incod møte i Selje 24.06.2009