Følg laks nr. 10 million på vei til Kina

Blant de tilstedeværende ved avsendelsen fra slakteriet på Eggesbønes, var (fra venstre) kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk, administrerende direktør Eirik Borge i Bring Frigoscandia AS, administrerende direktør Alf -Helge Aarskog i Marine Harvest ASA og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: Tom Haga / Norwegian Seafood Council

Gjennom tekst og bilder kan du følge reisen for laks nummer 10 million til Kina.

Eksportutvalget for fisk (EFF) kjører nå en markedskampanje, med markering av laks nummer 10 million til Kina. Eksportutvalget har som en del av dette, opprettet en «posterous», hvor man i tekst og bilder kan følge millionlaksen sin reise til Kina.

En blank og fin superior laks på 5,8 kilo ble torsdag 7. oktober kl 10 valgt ut blant mange flotte kandidater i en oppdrettsmerd på Bjørlykkestrand i Vanylven kommune, skriver EFF i en blogg.

Laksen ble håndtert med erfarne håndgrep av produksjonssjef Knut Olav Skare og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Uvitende om sin ventende kjendisstatus i Kina ble laks nummer 10 million fra Norge til Kina merket med en diskret plastring rundt sporden og lagt ned i tanken på en hypermoderne brønnbåt. Fra anlegget på Bjørlykkestrand bærer turen videre til slakteriet på Eggesbønes i Hærøy kommune hvor den skal klargjøres for transport med lastebil og fly til Shanghai.

Les også: På trikkeparty i Hong Kong 08.10.2010
Les også: Berg-Hansen besøkjer Kina 06.10.2010

Stort presseoppbud

Etter en to timers båttur, ankom laksen Marine Harvest Norway AS sitt slakteanlegg på Eggesbønes i Herøy kommune på Sunnmøre. Med på reisen er fiskeri- og kystdepartementet, ansatte i Marine Harvest, Eksportutvalget for fisk og et stort presseoppbud med norsk og kinesisk presse.

Tilreisende fra Kina har det kommet både matbloggere, tv-journalister, magasinjournalister og web-tv jubileumslaksens ferd fra Norge til Kina. Kinesisk stats-tv CCTV2 er blant mediene som har tilbrakt en uke i Norge for å lære mer om vår sjømateksport til Kina.

CCTV2 jobber særlig med økonomistoff og i følge journalistene som er på reise i Norge er de bare en liten kanal i Kina. Det må ses i forhold til hovedkanalen CCTV1 og de 19 CCTV-stasjonene i statsselskapet CCTV. Likevel er CCTV2 en svært betydningsfull og i norsk målestokk er den en svært stor kanal. Samlet har tv-stasjonene i følge Wikipedia 1,2 milliarder seere.

Til Gardermoen for omlasting

Laks nummer 10 millioner ble så bearbeidet og klar for transport til Oslo. Natt til fredag ble laksen fraktet fra Sunnmøre til Oslo og omlastingsterminalen på Gardermoen. Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene og selvsagt var det klargjort en spesiell bil for laks nummer 10 million fra Norge til Kina. Laksen reiser ikke alene verken i lastebilen eller på flyet, men i reklamen på den spesialdesignede dekoren på lastebilen er det jubileumslaksen som får all oppmerksomheten.

Før avrise til Oslo ble laksen og mange av de involverte ved dagens begivenhet behørig fotografert ved lastebilen. Laksen har selvsagt sin egen spesialdesignede fiskekasse med kinesisk tekst på en side og norsk på den andre. Det samme oppsettet er benyttet for lastebilen og der norsk presse tok bilde av den norske siden valgte de kinesiske journalistene å filme og fotografere siden med kinesisk tekst.

Natt til fredag ankom laks nummer 10 million Gardermoen, hvor den tidlig om morgen skal klargjøres for flyfrakt til Kina. Det har vært sagt at det ikke er noen som har det så travelt som en død laks så her må mange puslespillbiter settes sammen. På så lite som tre til fire dager skal laks fra norskekysten være fremme hos kundene i Kina. Fersk, sunn og klar til å bli spist kokt, stekt eller som svært mange foretrekker den: rå som sushi eller sashimi.