Minister åpnet resirkuleringssenter

SUNNDAL: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen åpnet Nofima sitt nye forskningssenter til 44 millioner kroner på Sunndalsøra.

– Her ved Nofimas forskningsanlegg står forskning og bærekraft for framtida i sentrum, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

23. november åpnet hun et fremtidsrettet og avansert forskningsanlegg på resirkulering av vann i akvakultur på Sunndalsøra, melder Nofima.

– Dette er en stor og viktig dag for akvakulturforskningen i Norge. Det at Nofima nå tar i bruk et avansert og moderne forskningssenter i resirkulering gir næringen nok et verktøy i sitt arbeid med å utvikle bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for fremtidens oppdrett, sier konsernsjef i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen.

Berg-Hansen la vekt på hvor viktige slike prosjekter er for Norge:

– Vi må stadig gjøre forbedringer og innovasjoner. Vi må jobbe smartere, og det er nettopp det Nofima legger til rette for med et slikt forskningsanlegg, sa hun i åpningstalen.

Miljøstyrt oppdrett

Denne dagen hadde han ventet på, Bendik Fyhn Terjesen, seniorforsker og prosjektleder i Nofima:

– Tiden var mer enn moden for å etablere dette senteret. Resirkulering ser ut til å komme for fullt i næringen de nærmeste årene, og vi mener fisken må stå i sentrum og utviklingen må være kunnskapsbasert, sier Fyhn Terjesen.

Han mener resirkulering kan gi bedre bærekraft i «miljøstyrt oppdrett», en term han innførte under åpningen for å understreke at vi må ha full kontroll på vannkvalitet og ernæring. Da kan vi virkelig ta ut det fulle potensialet i fisken, på dens egne premisser, skriver Nofima.

99 prosent vannsparing

Fordelene med resirkulering er mange. I Nofimas anlegg gjenvinnes 99 prosent av vannet. Med det oppnås svært god kontroll av vannmiljøet og fornuftig utnyttelse av vannkilder. Det at anlegget er lukket gir fisken bedre vern mot smitte, mener Nofima.

Fisk som har gått i resirkuleringsanlegg ser ut til å være mer robust når de blir overført til sjø, og har mer forutsigbar overlevelse og vekst. Det blir viktig å teste denne hypotesen systematisk og finne de direkte årsakene til resultatet.

I dette forskningssenteret brukes dessuten spillvarme fra Sunndal Energi og Hydro Aluminium Sunndal til å varme opp både vannet, bygget og lufta.

Nofima forsker også på hvordan næringsstoffer i vannet kan gjenvinnes og brukes i andre sammenhenger, for eksempel jordforbedring. Nylig publiserte Nofima-forskere en rapport om status på dette viktige feltet.

Les også: – Unikt anlegg gir bedre forskning 12.03.2010

Næringen ser forskningsbehov

– Dere får nok å gjøre i dette forskningssenteret, sier Klemet Steen fra Lerøy Seafood Group og Ole Kristian Wilmann fra Marine Harvest. De har begge driftsansvar for resirkuleringsanlegg.

– Det er mye vi har erfart at fungerer bedre i resirkuleringsanlegg enn i gjennomstrømmingsanlegg, men vi vet lite om hvorfor, sier Steen. – Det er behov for å få avklart en del grenseverdier. For eksempel vet vi lite om hvor mye fôrrester biofiltre tåler.

Senteret er bygget svært fleksibelt med mulighet for enkel utskifting av teknologi, for å kunne forske på fremtidige utfordringer i resirkuleringsanlegg. Wilmann ønsker velkommen forskning som kan avklare potensialet til de ulike systemene innen resirkulering.

– Vi er også interessert i kostnadseffektive og rasjonelle metoder for regulering av vannparametre i prosessen fra rogn til ferdig smolt, sier Wilmann.

Nofima er godt i gang med forskning i senteret allerede, og næringa har grunn til å forvente matnyttige resultater.

Lokal dugnad

Flere har stått side om side med Nofima for å få bygget resirkuleringssenteret.

– Uten Sunndal kommune, Møre og Romsdal fylke og Sunndal næringsselskap hadde ikke forskningssenteret på Sunndalsøra blitt en realitet, sier Fylling-Jensen. - Få også med en stor takk til Sunndal Energi og Enova for tilførsel av spillvarme, og til alle entreprenører, konsulenter, leverandører og forskningspartnere som har vært involvert, sier Fylling-Jensen.

Om resirkuleringssenteret

  • Gjennom senteret ønsker Nofima å bidra til økt kunnskap om fiskeernæring, fysiologi, helse og velferd hos de viktigste oppdrettsartene i resirkuleringsanlegg
  • På grunn av miljøstyring forbedrer det Nofimas verktøy på andre områder slik som klassisk ernæring
  • Er eneste forskningsfasilitet for resirkulering i tilnærmet kommersiell størrelse (1750 m2)
  • Unikt i Europa i sitt slag
  • Velegnet til uttesting av utstyr, metoder og driftsrutiner i samarbeid med industriaktører
  • Anlegget kan benytte både ferskvann og sjøvann, og har både resirkuleringsanlegg og gjennomstrømningsanlegg
  • Anlegget har per i dag totalt fire helt separate resirkuleringsanlegg. Hver av disse inneholder side- og senterutløp i kar, partikkelsamlere på karnivå, ozoninnløsning, mikrosiler, moving bed biofiltre hver med tre kamre, motstrøms CO2 lufter, pumpesump og oksygeninnløsning