Ønsker fri markedsadgang til USA

Norsk laksenæring ønsker gjenåpnet fri adgang til markedene i USA.

Siden 1991 har norsk laksenæring blitt møtt med antidumpingtoll på 23,8 prosent og subsidietoll på 2,27 prosent ved eksport av hel fersk laks til USA. Norske myndigheter og norsk laksenæring har i alle år bestridt de amerikanske straffetiltakene, og engasjerer seg nå på nytt for å gjenopprette fri adgang til USA, skriver Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) i en pressemelding.

Straffetiltakene kommer opp til ny vurdering hvert femte år. Siste gang amerikanske myndigheter vurderte tiltakene var i 2005/2006, hvor norsk laksenæring gjennomgikk en såkalt «sunset review». Gjennomgangen førte ikke til avvikling av tiltakene, og nå i 2011 er det en ny mulighet til å få vurdert den ekstra tollbelastningen.

Norsk laksenæring har besluttet å engasjere seg aktivt i arbeidet med å få fjernet det som laksenæringen oppfatter som urettmessige tiltak mot norsk laks, og som har vedvart i snart tyve år. Norsk laksenæring vil dermed i det kommende året ta del i prosesser som vil gå gjennom amerikanske myndighetsorganer som United States Departement of Commerce og United States International Trade Commission.

Norske myndigheter har også besluttet å engasjere seg i saken, hovedsakelig for å få fjernet subsidietollen ved innførsel til USA. Det antas å ta omlag ett år før en konklusjon kan forventes fra amerikanske myndigheter.

Les også: Til kamp mot amerikansk straffetoll 21.01.2011

Det høye tollnivået har medført at hel fersk laks fra Norge har vært så godt som ute av det amerikanske markedet.

Straffetiltakene utfordres pånytt i første rekke fordi man ønsker å bli kvitt et urettmessig handelshinder for norsk laks i USA. Selv om markedspotensialet for hel fersk laks fra Norge i USA idag er begrenset, har det betydning både prinsipielt og forretningsmessig at det blir gjenopprettet fri adgang til markedet.

– I en tid med sterk global etterspørsel og svekket tilførsel av laks, er det et stort paradoks at det fortsatt eksisterer handelshindre som begrenser tilgangen av sjømat for amerikanske forbrukere. Vi har derfor tro på at amerikanske myndigheter nå vil avvikle handelshindre som urettmessig har fått lov å virke i snart tyve år, sier Sverre Søraa, administrerende direktør i eksportselskapet Coast Seafood AS i Måløy.