Kunnskap for bærekraftig sjømatproduksjon

Bærekraft og miljø står i fokus i den reviderte programplanen for Forskningsrådets Havbruksprogram.

Offentlige forskningsmidler skal konsentreres mot å øke kunnskapen om de samfunnsmessige sidene ved en voksende havbruksnæring, melder Norges forskningsråd.

Norge er i dag verdens ledende produsent og eksportør av laks og ørret og har en viktig posisjon som global leverandør av kunnskap, teknologi og utstyr til havbruk. Likevel bidrar Norge bare til 1,7 prosent av verdens oppdrettsvolum, så programmet legger lista høyt i sin visjonsformulering: Norge - verdens fremste havbruksnasjon. Programmets hovedmål for resten av perioden fram til 2015 er å framskaffe kunnskap for å oppnå økonomisk, miljømessig og sosialt bærekraftig vekst i norsk havbruk.

Den reviderte programplanen for HAVBRUK, er resultat av en bred prosess som har involvert aktører både i næring og forvaltning. Den gjenspeiler de politiske signalene i Regjeringens Strategi for miljømessig bærekraftig havbruksnæring , og den er justert i forhold til dagens faglige forskningsfront, opplyser Norges forskningsråd.

– Næringens hovedutfordring

Divisjonsstyret for store satsinger behandlet planen i sitt desembermøte og ga full støtte til dreiningen mot å prioritere bærekraft og miljørelevans innenfor offentlig finansiert havbruksforskning. Hovedutfordringen for havbruksnæringen er å bli mer bærekraftig, og problemer som lakselus, utslipp og rømming må løses for at næringen skal kunne videreutvikles og vokse.

Divisjonsstyret påpekte at den involverende prosessen fram til revidert programplan har bidratt til å bevisstgjøre næringen og øke dens vilje til å påta seg ansvar for å bidra til ny kunnskap.

– Tiden er moden både for å spisse innsatsen og tydeliggjøre ansvarsfordelingen mellom offentlig og privat sektor, mente divisjonsstyrets representant Paul Birger Torgnes, som selv er engasjert innenfor havbruksnæringen.

Viktigste endringer

Den nye programplanen er inndelt i seks tematiske prioriteringer:
• Bærekraftig sjømatproduksjon
• Frisk fisk
• Framtidens fôr
• Andre oppdrettsarter
• Miljøvennlig havbruksteknologi
• Genetikk og avl

Dette betyr at innsatsen konsentreres mot seks prioriterte temaer istedenfor 21 områder som i den tidligere planen. Den reviderte planen legger vekt på bærekraft og miljørelevans innenfor alle tema, og på utfordringer knyttet til næringens tilpasning til et endret klima. Problemstillinger som inkluderer samfunnsvitenskapelig forskningskompetanse får også større oppmerksomhet.