– Mye lakselus i flere områder

Resultater fra overvåkning av lakselus indikerer høyt smittepress flere steder langs kysten.

Årets første resultater fra overvåkingen av lakselus langs norskekysten indikerer høyt infeksjonspress fra lakselus nord i Ryfylke, i midtre og indre deler av Hardangerfjorden, og ytterst i Sognefjorden og Trondheimsfjorden. Særlig sjøørreten er hardt rammet, skriver Havforskningsinstituttet (HI) i en pressemelding.

I Hardanger og delvis ytterst i Sognefjorden, er det registrert uvanlig høyt infeksjonsnivå også på laksesmolt fra midten av mai, mens det var lite lus i begynnelsen av mai. Laksesmolt fanget ytterst i Trondheimsfjorden og Namsenfjorden er ikke ferdig analysert.

I midtre del av Hardangerfjorden hadde de fleste sjøørretene lus. Gjennomsnittlig hadde fisken ca. 50 lus, men mange individer hadde flere hundre (maks 328). Dette er en kraftig økning i forhold til tidligere år, og bekreftes av utsatt laksesmolt i ”vaktbur”. I indre del av fjorden ble det funnet mye lus på enkeltfisker og i ”vaktbur”, og det antas derfor at infeksjonspresset er høyt også her. I ytre del av fjorden ble det funnet lite lus både på sjøørret og i ”vaktbur”.

Ytterst i Sognefjorden ble det funnet høye nivå av lakseelus på utvandrende laksesmolt i midten av mai, mens det fortsatt var relativt lite lus på sjøørreten lenger inn i fjorden. Også ytterst i Trondheimsfjorden har sjøørreten svært mye lus, mens HI fant lite lus i Møre og Romsdal. Fra Nordland og nordover er årets overvåking nettopp startet, derfor er det foreløpig ingen resultater fra dette området.

Les også: – Målet med våravlusingen ble ikke nådd 14.06.2011

– Verst for sjøørreten

De foreløpige resultatene tyder på at 2011 kan bli et år med svært høyt infeksjonspress langs store deler av Vest- og Midt-Norge. Dette vil sannsynligvis bryte med målene definert i risikovurderingen av miljøeffekter av norsk havbruksnæring, heter det i meldingen fra Havforskningsinstituttet.

Laksesmolt vandrer om våren ut fjordene mot beiteområder for laks ute i havet. Forskning viser at dødeligheten sannsynligvis øker dersom en vill laksesmolt har mer enn ca. 10 lakselus.

Sjøørreten oppholder seg i fjordene hele sommeren, og blir dermed utsatt for infeksjonspress i en lengre periode enn laksesmolt som svømmer ut fjordene på vei mot havet. Dette medfører at situasjonen for sjøørret sannsynligvis blir verre utover sommeren siden antall lakselus vanligvis stiger med økende sjøtemperatur, påpeker Havforskningsinstituttet.

Overvåking og rapportering

Overvåkingen av lakselus langs norskekysten koordineres av Havforskningsinstituttet og utføres i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA), Rådgivende biologer (RB) og UNI Miljø.

Resultatene presenteres i en endelig rapport til Mattilsynet på slutten av året. Feltarbeidet i dette overvåkningsprogrammet gjennomføres fra slutten av april til høsten 2011 på utvalgte lokaliteter langs hele norskekysten. Denne første rapporten, inneholder foreløpige data fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag for undersøkelsesperioden 29. april til 9. juni.

Les også: Metoder for overvåking av lakselus 07.06.2011

Les også: – Lus og rømming ødelegger - risikovurdering 14.01.2011