Eksportutvalget for fisk og AJSA Sushi Skills Institute har undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid og vennskap til fremme for japansk sushitradisjon og norsk sjømat.
Den japanske organisasjon All Japan Sushi Association (AJSA) Sushi Skills Institute ble etablert I 1961 og er Japans ledende organisasjon for fremme av helse, hygiene og faglig kompetanse innen tilberedelse av sushi i Japan og resten av verden.
AJSA har over 10 000 medlemmer og støttes av det japanske departement for Helse, Arbeid og Velferd. AJSA Sushi Skills Institute jobber internasjonalt med utdannelse av sushikokker samt utbredelsen av kjennskapet til den japanske sushitradisjon generelt, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.
– Trygt og velegnet
AJSA Sushi Skills Institute har observert at norsk laks er et tilgjengelig og foretrukket produkt de fleste steder hvor de holder kurs og seminarer.
– Norsk laks er et trygt og velegnet sushiprodukt som også er enkelt å håndtere, sier administrerende direktør i AJSA Sushi Skills Institute, Masayoshi Kazato.
– Derfor er det naturlig for AJSA å søke et nærmere samarbeid med EFF i jobben med å sikre utbredelse og forståelse for den Japanske sushi tradisjon samt oppfattelsen av sushi som både sunn og trygg mat, legger han til.
Tradisjoner
– Norsk laks har en betydelig posisjon i utbredelsen av sushitradisjonen i Norge, så vel som mange andre plasser i verden, sier administrerende direktør i EFF, Terje Martinussen.
– Derfor er det naturlig for EFF å søke nærmere samarbeid med de som jobber med ivaretakelse av de håndverksmessige tradisjoner forbundet med sushi, da ikke minst forståelsen av hygienekrav og korrekt håndtering av råvarer, sier Martinussen.
Potensialet
EFFs utsending i Japan, Henrik V. Andersen forteller at man i første omgang ser for seg et økt samarbeid med AJSA rettet mot det mer tradisjonelle sushimarkedet i Japan.
Foreløpig har norsk laksesushi slått best an blant familier og yngre forbrukere, men ifølge Andersen ligger det et interessant potensial for økt distribusjon og omsetning igjennom bearbeiding også av det mer tradisjonelle sushisegmentet i Japan. I tillegg kan det være flere interessante muligheter for internasjonalt samarbeid, som partene nå skal vurdere i fellesskap.