Cermaq benytter blockchain til å sikre sporbarbet

Foto: Cermaq Norway AS

Ved hjelp av QR-kode og blockchain teknologi, kan forbrukere nå få informasjon i tekst og bilder om hvor laksen har levd, hva den har spist og mye mer.

Cermaqs samarbeid med franske Labeyrie skal sikre sporbarhet og åpenhet.

Forbrukere er i økende grad opptatt av hvor maten de spiser kommer fra. Samtidig er det en økende bekymring i forhold til om maten er trygg å spise, og om den har blitt produsert på en bærekraftig måte.

Det følger en komplett «lakse-CV» med all laks Cermaq selger. Den inneholder informasjon om hvilket opphav fisken har, når eggene ble klekket, hvilket settefiskanlegg den har vært i, hvor stor den var da den ble satt ut i sjøen, hvilket sjøanlegg den kommer fra, samt fiskehelse og -velferdsinformasjon som hvilke vaksinasjoner den har fått, hvilket fôr den har spist, og når og hvor den ble slaktet.

I samarbeid med en av Cermaqs kunder, Labeyrie, og IBM Food Trust on IBM cloud blockchain teknologi, bidrar Cermaq nå til at denne informasjonen blir tilgjengelig for forbrukere i butikk i det franske markedet.

– Dette er et nytt og spennende prosjekt, som setter enda større fokus på åpenhet og sporbarhet i alle ledd. Det er noe vi som selskap er veldig opptatt av, men også noe vi ser at forbrukerne både ønsker og forventer, sier Brede Løfsgaard, salgsdirektør i Cermaq Norway AS, i en pressemelding.

Labeyrie, som er en av Frankrikes mest kjente merkevarer innenfor blant annet røkelaks, lanserer nå sitt nye sporbarhetssystem på to av sine norske røkelaks-produkter, og gir på den måten forbrukerne full tilgang til informasjon om hele verdikjeden ved hjelp av blockchain-teknologi. Ved å scanne en QR-kode på laksepakningen i fiskedisken, kan forbruker enkelt få opp alle opplysninger om produktets verdikjede på sin mobiltelefon, fra egg til butikk.

– Dette prosjektet bidrar til å forsikre franske forbrukere om at laksen de kjøper er trygg og næringsrik, og at den har blitt produsert på en ansvarlig og bærekraftig måte i kaldt og rent hav nord for Polarsirkelen, sier Løfsgaard.