Lisbeth Berg-Hansen får ikke møte den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål.
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen besøker Kina denne uken. På programmet står politiske samtaler i Beijing og seminar og møte under «Sjømat- og fiskeriveka» på den norske paviljongen på Expo 2010-utstillingen i Shanghai.
Onsdag skulle hun etter planen ha møtt den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål i Beijing, men nå har Kina avlyst møtet, melder NRK.
Grunnen skal være den norske tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo fredag den 8. oktober. Kineserne har nå avlyst møtet, som det første offisielle mottiltaket mot at den norske Nobelkomiteen tildelte Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
Reaksjonene lot ikke vente på seg da tildelingen ble kjent fredag. Kineserne kom med uttalelser om at tildelingen er i strid med prinsippene i Alfred Nobels testamente. De advarte også mot at forholdet til Norge ville lide som følge av dette.
Les også: Berg-Hansen besøkjer Kina 06.10.2010
Har arbeidet for frihandelsavtale
Temaet for møtet mellom Berg-Hansen og det kinesiske viseministeriet for fiskeri- og havbruksspørsmål, skulle ha vært det bilaterale samarbeidet mellom de to landene rundt handelsspørsmål og ressursforvaltning. Stortinget var nylig i Kina for å få på plass en frihandelsavtale med landet, skriver NRK.
Det er også planlagt møter med mattilsynet i Kina, og disse møtene er så langt ikke avlyst.
Kina er i dag den åttende største kjøperen av norsk fisk, og hittil i år er det eksportert laks og annen fisk dit for 1,5 milliarder kroner. Eksportutvalget for fisk uttrykte fredag forhåpninger om at fredspristildelingen ikke stopper arbeidet for en frihandelsavtale mellom Norge og Kina.
– Det kinesiske markedet er veldig viktig for Norge. Vi har store forhåpninger om at en frihandelsavtale skal forbedre og trygge markedsadgangen til Kina, sa Egil Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk, til Sunnmørsposten fredag.
Nærings- og handelsminister Trond Giske har tidligere uttalt, at dersom frihandelsavtalen går gjennom, kan Kinas tollsats på laks bli satt ned fra 10 prosent til 2 prosent. Dette kan utgjøre så mye som 380 millioner kroner i året for norske selskaper, ifølge Dagens Næringsliv.
Nå kan planene om frihandelsavtale bli utsatt eller i verste fall veltet.
– Ikke dramatisk
Analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets mener at det ikke er dramatisk for lakseprisene om forholdet mellom Norge og Kina skulle bli noe anstrengt i en periode.
– I 2009 kjøpte Kina rundt 44.000 tonn (sløyd vekt) atlantisk laks, noe som tilsvarer 3,3 prosent av det verdens oppdrettsproduksjon av atlantisk laks det året, sier Hatlebrekke til TDN Finans/ dn.no.
Les også: Følg laks nr. 10 million på vei til Kina 08.10.2010
Les også: På trikkeparty i Hong Kong 08.10.2010