Sjømateksporten nærmer seg 50 mrd. i 2010

Hittil i år er det eksportert sjømat for 48,6 milliarder kroner. Dette er en økning på 8,3 milliarder kroner eller 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Novembertallene fra Eksportutvalget for fisk viser at eksportrekorden fra 2009 allerede er slått med 4 milliarder kroner.

Etterspørselen etter norsk sjømat er fremdeles svært god. Sist måned eksporterte Norge 92 000 tonn laks til en verdi av 3,1 milliard kroner. Med novembereksporten alene kunne vi servert alle de 500 millioner innbyggerne i EU et laksemåltid hver, sier Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

I november ble det eksportert sjømat for 5,6 milliarder kroner, noe som er en økning på 868 millioner kroner sammenlignet med november i fjor.

Rekord for eksport av laks

Målt i verdi ble det satt rekord for eksporten av laks i løpet av en måned. I november ble det eksportert laks for 3,1 milliard kroner som er en økning på 853 millioner kroner målt mot november i fjor. Rekordstort volum og fortsatt gode priser er årsaken til rekordeksporten. Eksporten til Russland vokser mest og ble fordoblet i november, mens Frankrike fortsatt er vårt største laksemarked.

Les også: Ny eksportrekord for laks 06.12.2010

Vekst for ørret

Ørreteksporten økte i november med 25 prosent eller 39 millioner kroner til en samlet verdi på 198 millioner kroner. Russland er vårt største marked for ørret i november, mens Kina viser størst vekst.

Vekst for sild

Eksporten av sild økte med 14 millioner kroner eller 2 prosent til en verdi av 648 millioner kroner i november. Nigeria er det markedet som vokser mest i november med 107 millioner kroner eller 300 prosent til en samlet verdi på 142 millioner kroner. Nigeria er også vårt største marked for sild i november.

Vekst for klippfisk

Klippfiskeksporten økte med 51 prosent eller 144 millioner kroner i november til en samlet verdi på 429 millioner kroner. Det er vekst både til Portugal og Brasil. I Portugal, som er vårt viktigste marked, vokser verdien med 58 prosent i november til totalt 179 millioner kroner. Til Brasil vokser eksportverdien med hele 61 prosent til 132 millioner kroner.

Les også: – Portugal må ha klippfisk til jul 06.12.2010

Nedgang for saltfisk

Saltfiskeksporten sank med 33 prosent i november til totalt 40 millioner kroner. Nedgangen er i all hovedsak til Portugal og Spania. Italia er vårt største marked i november som kjøper saltfisk for 12 millioner kroner fra Norge og som er det samme som i fjor.