Feiret den norske sjømaten

Eksportutvalget for fisk feiret ikke bare seg selv og sine 20 første år. De benyttet også jubileet til å hylle den norske sjømatens utvikling fra råvare til merkevare.

– Sjømat er blitt en av Norges viktigste merkevarer i utlandet. Norge er et lite land, men hver dag serverer vi 38 millioner måltider sjømat fordelt på 155 land. Det gjør meg både stolt og glad å vite at vi arbeider i en av landets viktigste næringer.

Slik åpnet administrerende direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk (EFF) jubileumskonferansen «Fra råvare til merkevare». I overkant av 500 deltakere fra sjømatnæringen, myndighetene og organisasjoner fylte radene i Oslo Spektrum da konferansen startet, skriver EFF i en pressemelding.

Eksportutvalget får nytt navn

Nettopp fordi EFFs arbeid for å vinne verden for norsk sjømat har utvidet seg til å omfatte merkevarebygging og omdømmeutvikling, kunne Martinussen under åpningen fortelle at Fiskeri- og kystministeren har bedt Stortinget om et nytt navn på jubilanten. Fra den datoen Stortinget fastsetter vil derfor EFF hete Norges sjømatråd, på engelsk Norwegian Seafood Council.

Spennende foredrag

Etter denne åpningen overlot Martinussen scenen til en rekke spennende foredrag, både fra EFF, næringen og øvrige samarbeidspartnere. Gerhard Heiberg diskuterte hva som skal til for å gjøre Norge til olympisk mester i sjømat, og fra Sveits kom Peter Reibetz for å fortelle hvordan norsk røykt laks er blitt en merkevare med en prislapp på 2500 kroner per kilo.

På slutten av dagen fortalte markedsrådgiver Ragnhild Eriksen Heen hvordan EFF bruker sosiale medier for å rekruttere en ny generasjon sjømatvenner. For å binde det hele sammen var NRK-profilen og humoristen Anne Lindmo konferansier gjennom hele dagen.

Alle arter servert

Når EFF feirer den norske sjømaten, holder det selvfølgelig ikke å bare snakke om den, så i løpet av dagen ble alle de viktige norske artene servert.

– Det er klart det må være sjømat. Ikke bare til fest, men også til hverdags. Selv kan jeg ikke tenke meg en dag uten fisk, sa hele landets matmor Ingrid Espelid Hovig da hun introduserte menyen.

Til lunsj fikk sjømatvennene servert klippfiskboller, silderetter og sushi med laks. På kveldens festmiddag lå torsk, kamskjell, reker og ørret på fatene. Her var også Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen festtaler. Hun trakk fram stoltheten i Norge som et viktig faktor for at vi skal beholde posisjonen som verdens fremste sjømatnasjon.

– Den stoltheten næringen føler når spansk TV sender et nyhetsinnslag der treneren for Real Madrid nyter et måltid norsk laks, må vi utvikle mer av også hos norske forbrukere, sa statsråden.

Les også: – Med norsk fisk verden rundt 29.09.2011

Fangstkultur

Med fra Tromsø var ikke bare de ansatte ved EFFs hovedkontor, men også scenekunstnere fra kultursenteret Kulta. Det må vel sies å være fangstkultur i ordets rette forstand når akrobatene klatret og slang seg fra fiskenett under taket i Oslo Spektrum. Under festmiddagen på kvelden underholdt også duoen Gisle Børge Styve og Heine Totland, kjent fra NRK-programmet Beat for Beat.