Eksporten av sjømat vil denne uken, for første gang i historien, passere den store milepælen: 100 milliarder kroner i løpet av ett år.
– Norsk sjømateksport passerer denne uka 100 milliarder. Det er et bevis på at verden elsker sjømat fra Norge og at sjømatnæringen er en av landets viktigste fremtidsnæringer, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, i en pressemelding.
– Samtidig er sjømat en del av løsningen på de store, globale utfordringene rundt klima, helse og behovet for mer mat. Forbrukeren vil ha sunn og bærekraftig mat av høy kvalitet. Som verdens nest største eksportør av sjømat, ser framtiden lys ut for sjømatnasjonen Norge, sier Larsen.
Ved utgangen av november har Norge eksportert 2,4 millioner tonn sjømat til en verdi av 97,7 milliarder kroner.
Les også: Sjømateksport for 10,5 milliarder i november 03.12.2019
Doblet siste 10 år
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik er også begeistret for tallene.
– Denne uka når vi en viktig milepæl for Norge. 2019 vil gå inn i historiebøkene som det året sjømateksporten bikket 100 milliarder kroner. Det er gode nyheter, for sjømatnæringen skaper aktivitet og jobber i hele landet, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.
Sjømateksporten har hatt en kraftig vekst de siste årene. Siden 2010 har eksporten doblet seg. 2019 blir nok et rekordår for næringen.
– Jeg vil takke alle som har bidratt til denne rekorden. Dere gjør en kjempejobb, sier Nesvik.
Sjømat utgjør nå 10 prosent av norsk vareeksport, olje og gass inkludert.
Sterk vekst i Kina
65 prosent av norsk sjømat går til EU og Frankrike er vårt viktigste enkeltmarked.
– Dette understreker betydningen av EØS-avtalen. Felles regelverk og standarder gjør at norsk sjømat kan komme til europeiske markeder i ekspressfart. Dette er også viktig for eksport til oversjøiske markeder, sier Nesvik.
Samtidig øker etterspørselen fra flere asiatiske land. Kina er det landet som øker mest i verdi. Så langt i år har vi eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina. Det er en økning på 1,2 milliarder kroner fra i fjor.
– Jeg var selv i Kina i høst og hadde politiske samtaler. Målet er at vi skal eksportere enda mer norsk sjømat til det kinesiske markedet, sier Nesvik.
– Viktige handelsavtaler
Japan, Sør-Korea og Thailand er andre viktige vekstmarkeder.
– Norske sjømateksportører er avhengige av god markedsadgang. Regjeringen fører en aktiv handelspolitikk. Det siste året har vi fått på plass viktige handelsavtaler med Indonesia og Mercosur. Dette arbeidet vil vi prioritere, sier Nesvik.
Fakta om norsk sjømateksport
- Laks er den viktigste arten, og står for om lag 67 prosent av eksportverdien. Også torsk (10 prosent) og makrell (4 prosent) er viktige arter.
- EU er vårt desidert viktigste marked og EØS avtalen er derfor den viktigste avtalen for norske sjømateksportører.
- Frankrike er landet som konsumerer mest norsk sjømat, til en verdi av over 6 milliarder kroner så langt i år. Også Storbritannia, Spania og Italia er blant våre ti viktigste markeder.
- Utenfor EU er USA det landet som importerer mest norsk sjømat. Eksporten til USA har vært på 6,1 milliarder kroner så langt i 2019.
- Enkelte land har stor import av norsk sjømat, men sjømaten konsumeres likevel ikke der. Polen, Danmark og Nederland er eksempler på slike land.