Høyesterett avviste anke fra Aker BioMarine

Rimfrost kontraherte i november 2019 et nytt krillfartøy, som skal være klart til bruk i 2022. Illustrasjon: Rimfrost AS

Høyesteretts ankeutvalg avviste i dag anken fra Aker BioMarine i saken mot krillselskapet Rimfrost. Dermed er det endelig fastslått at patenter for produksjon av krillprodukter tilhører Rimfrost.

Det skriver Rimfrost AS i en pressemelding.

– I dag er jeg glad. Det har vært en lang og krevende prosess, men Høyesterett har nå sagt siste ord i saken. Dermed er det slått fast en gang for alle det vi har hevdet hele tiden, nemlig at Rimfrost eier patentene og at vi også i denne saken har opptrådt ordentlig og ryddig, sier hovedeier Stig Remøy i Rimfrost AS.

Saken handler eierskapet til teknologien som var om bord på krilltråleren «Juvel», som ble tvangssolgt da Emerald Fisheries gikk konkurs. Rimfrost eide rederiet og mener at de også eide patentene, etter kjøp fra Emerald Fisheries i 2012 Aker BioMarine kjøpte båten på tvangsauksjon i 2017.

Stig Remøy. Foto: Rimfrost ASStig Remøy. Foto: Rimfrost ASRemøy mener at Aker har brukt rettsvesenet for å prøve å stoppe sin ene store og brysomme konkurrent, og at Aker utenfor rettssalen har fremsatt uriktige påstander om Rimfrost. Som eksempel trekker han frem Akers påstander i en pressemelding etter dommen i lagmannsretten, om at retten la til grunn at Rimfrost hadde feilinformert långivere.

– Dette er en alvorlig og uriktig påstand fra Aker, og ikke i noen av dommene står det som Aker påstår. For meg er det et typisk eksempel på hvordan vi har opplevd Akers fremferd, hevder Remøy.

Tidligere har han anslått at de juridiske utgiftene knyttet til rettsprosesser med Aker, har kostet selskapet mer enn 120 millioner kroner.

– Rimfrost skulle gjerne vært foruten de mange rettsrundene vi har vært nødt å utkjempe. Samtidig viser utfallet av alle sakene som har vært, både i Norge og i USA, at det har vært riktig ikke å gi etter for Akers strategi, sier Remøy.

Les også: Rimfrost vant mot Aker BioMarine i lagmannsretten

Skuffet

Kommunikasjonssjef Ingeborg Tennes i Aker BioMarine, skriver i en epost til Sunnmørsposten (bak betalingsmur), at selskapet hadde håpet at Høyesterett ville behandle det de mener er en feilaktig dom fra lagmannsretten, og at de er skuffet over ankeutvalgets beslutning.

– Denne prosessen har ført til et urimelig utfall for oss, og vi mener norsk lov ikke har tatt høyde for hvordan immaterielle eiendeler bør håndteres i en konkursprosess, skriver Ingeborg Tennes.

– Slik vi ser denne saken, har Rimfrost kommet unna med å lure private og offentlige låneinstanser, skriver Tennes.

Godt resultat

Nylig meldte Rimfrost om et svært godt resultat for 2019, med et driftsresultat på 90 millioner av en omsetning på 304 millioner. Sist høst inngikk Rimfrost også kontrakt med Westcon om å bygge verdens mest moderne og miljøvennlige krillfartøy, til mer enn en milliard kroner.

– Vi er stolte over at vi, samtidig som vi har håndtert rettslige strider i Norge og USA, har klart å utvikle teknologi som vil sette en helt ny standard for krillfiske i Antarktis, sier Remøy.

Les også: Rimfrost bygger nytt krillfartøy til over en milliard