Miniseminar om superkjøling

Miniseminaret går av stabelen på messeområdet i Trondheim 18. august 2010.

Superkjøling kan være fremtidens foretrukne metode for å tilby forbrukeren fersk fisk med høy kvalitet, skriver FHF i en pressemelding.

Miniseminaret arrangeres av Matprogrammet i Norges Forskningsråd og forskningsfondet FHF under fiskerimessen Nor-Fishing. Forskere fra SINTEF står for de faglige presentasjonene.

Superkjøling vil si å kjøle ned fisken til cirka 1,5 minusgrader, til grensen for at det begynner å dannes iskrystaller i muskelvevet. Dette kan forlenge holdbarheten med en til fire dager i forhold til vanlig kjøling, samtidig som fisken beholder smaksegenskapene til ordinær ferskvare. Teknologien kan også bidra til forbedret utbytte, mer effektiv transport og mindre miljøbelastninger.

Innleggene vil ta for seg forskjellige sider ved superkjøling. SINTEF vil også komme inn på temaer som energibruk i fiskeindustrien og analyser av kvalitetsendringer ved hjelp av massespektroskopi.

Tom Ståle Nordtvedt ved SINTEF Energi skal holde foredrag om superkjøling av hvitfiskfilet, mens kollega Ingrid Camilla Claussen skal snakke om superkjøling som fremtidens metode for fersk fisk til forbruker. Det blir også innlegg omtale av «fingerprint»-analyser for å følge kvalitetsendringer ved kjøling og superkjøling av fisk og kjøtt.

Seminaret foregå i Nor-Fishings lokaler, møterom 1C, 18. august kl. 12.30-15.00, og vil være gratis for deltakere på messen. Interesserte bes melde seg snarest, og fortrinnsvis innen 10 august, til Turid Hiller i Norges forskningsråd. Det er begrenset antall plasser, opplyser FHF.

Les også: Superkjøler for bedre kvalitet 17.12.2009