På sommerturné i Polen

Eksportutvalget for fisk følger Polsk Radio 1 på sin årlige sommerturné.

Når Polsk Radio 1 drar på sin årlige sommerturné er Eksportutvalget for fisk (EFF) i aller høyeste grad med på lasset, forteller EFF i en pressemelding.

I løpet av sommeren besøkes store utescener på de 20 mest populære polske feriestedene, og et begeistret publikum på stedet (og 4,8 millioner radiolyttere) får oppleve alt fra barnestjerner, konkurranser, spill og kjente popband med fyrverkeri som avslutning. I tillegg til det Radio 1 har å by på, byr EFF på 80 000 smaksprøver på grillet norsk laks og norske sildesalater.

Eksportutvalget for Fisk er en viktig sponsor for turnéen, og EFFs kulinariske lastebil er et svært populært innslag under arrangementene, melder EFF.

Promoterer laks og sild

Formålet med deltagelsen er å få flere polakker til å grille laks og vise dem at sild også kan tilbedres på en sommerlig lett måte. Eksportutvalgets mobile kjøkken, med en oppsiktsvekkende 4 meter lang oppblåst laks på taket, er stedet hvor laksen grilles og sildesalatene blandes. Alt tilberedes og serveres av polske kokker, med den mest kjente tv-kokken Robert Swoda i spissen.

For ytterligere å fremme norsk laks på grill og norsk sild, deles det ut både oppskriftshefter og brosjyrer om norsk sjømat til de voksne. For de minste er det konkurranser, muligheter til å male fisker og lage origami. De ”sprekeste malte fiskene” blir belønnet med T-skjorter og Norge-bag’er. Arrangementet har fått stor oppmerksomhet på lokale nettsteder og i lokalpressen der showene har vært gjennomført, opplyser EFF.

Parallelt ruller det i sommer en nasjonal annonsekampanje med fokus på grilloppskrifter i Polen, og til sammen 1 million brosjyrer er distribuert i polske butikker.

– 70 prosent har smakt laks

– EFF har på arrangementene gjennomført spørreundersøkelser rundt laksekonsumet. De gledelige tallene viser at over 70 prosent har smakt laks i Polen, noe som kan tyde på at laksens popularitet også hos de yngre er på vei opp, heter det i meldingen fra Eksportutvalget for fisk.

Fish.no vil påpeke at det fra EFF ikke opplyst hvorvidt spørreundesøkelsene på arrangementene, er gjennomført før eller etter utdeling av smaksprøver av laks, men om det siste er tilfelle, vil resultatet lett bli klart misvisende i forhold til det reelle tallet for den yngre befolkningen i Polen.

Polen har nå det sjette største laksekonsumet i Europa, opplyser EFF.