Skal risikovurdere inntak av furan

VKM skal utføre en risikovurdering av inntak av furan i den norske befolkningen.

Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om en risikovurdering av furaninntaket hos den norske befolkningen, melder VKM.

Furan er en organisk forbindelse som dannes ved oppvarming av mat ved hermetisering, og gjenfinnes derfor i mange forskjellige næringsmidler på hermetikk og glass.

Mattilsynet har tidligere gjennomført en begrenset kartlegging av forekomsten av furan i matvarer på det norske markedet, og de ønsker nå en nærmere vurdering av hvilken betydning inntak av furan kan ha for den norske befolkningens helse.

Mulig kreftfremkallende

Stoffet er påvist i mange forskjellige matvarer på hermetikk og glass, deriblant barnemat. Kaffe er en annen viktig kilde. Furan er vist å ha kreftfremkallende egenskaper hos mus og rotte, og er derfor klassifisert som mulig kreftfremkallende for mennesker.

EFSA, EUs mattrygghetsorgan, har nylig uttalt at det er nødvendig med mer detaljerte inntaksdata, så vel som mer informasjon rundt toksisiteten til furan for å kunne gjennomføre en fullstendig risikovurdering av stoffet.

Som et ledd i denne prosessen, har EU-kommisjonen og EFSA tidligere oppfordret medlemslandene, inkludert Norge, til å samle inn data på nivåene av furan i ulike varmebehandlede næringsmidler.

Foreløpig bestilling fra Mattilsynet

VKM har nå mottatt en foreløpig bestilling fra Mattilsynet om risikovurdering av inntak av furan hos den norske befolkningen. Endelig bestilling oversendes VKM når Mattilsynet har gjennomført en offentlig høring av bestillingen.

Bestillingen er todelt, og Mattilsynet ber om svar på del 1 (risikovurdering av inntak av furan blant barn og unge) av bestillingen innen 20.5.2011 og del 2 (risikovurdering av inntak av furan blant voksne) innen 1.11.2011

Risikovurderingen vil bli behandlet av VKMs Faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i samarbeid med Faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester.

– En foreløpig bestilling er nå klar. Vi mottar gjerne skriftlige innspill på dette utkastet innen 22. september. Ikke alle innspill kan etterkommes, men de vil bli vurdert, sier Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.