Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Ny risikovurdering: Invaderende pukkellaks kan gjøre stor skade i Norge
Det finnes mikroplast i alle deler av miljøet og i mat, men den vitenskapelige kvaliteten på kunnskapen er for dårlig mener VKM.
Riktig lagring av råvarer og god hygiene, er viktig for å unngå at sushi inneholder listeriabakterien i mengder som kan føre til sykdom.
Helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene.
Vannkvaliteten i resirkuleringsanlegg kan forringes, med negative følger for fiskevelferd.
VKM har for første gang utgitt en rapport om kunnskapshull og forskningsbehov.
Det ikke er motsetninger i konklusjonen i to risikovurderinger, presiserer VKM.
VKM er noe bekymret for negative helse-effekter av kosttilskudd med harsk fiskeolje.
VKM mener anbefalinger bør skille mellom marine og vegetabilske omega-3 fettsyrer.
Mattilsynet ønsker en risikovurdering av bruken av biprodukter i fôr til annen fisk.
VKM har ikke funnet noen smitterisiko for-bundet med å spise hval- og selkjøtt i Norge.
En rekke utviklingstrekk vil ha betydning for arbeidet med å sikre trygg mat, skriver VKM.
VKM har vurdert hvor mange krabber voksne kan spise i løpet av ett år uten helserisiko.
Dioksiner og dioksinliknende PCB i krabbe og betydningen for konsum, skal vurderes.
VKM skal utføre en risikovurdering av inntak av furan i den norske befolkningen.
VKM mener at mattrygghetsaspektet ikke bør begrenses til kun å omfatte kostråd om fisk.
Helse- og omsorgsdepartementet har oppnevnt vitenskapskomité for mattrygghet for perioden 2010 til 2013.
– Ved å tilsette vitaminer i usunn mat, fremstår den som mer sunn, og folk blir villedet til et mer usunt kosthold.