Norsk Tørrfisk introduseres i Portugal

Eksportutvalget for fisk og Glea AS markerte «kick-off» for Norsk Tørrfisk i Portugal på et godt besøkt arrangement i Lisboa i slutten av mai.

Norges ambassadør til Portugal, Inga Magistad, ønsket velkommen til denne første større presentasjonen av tørrfisk i Portugal, ved en mini-fiskehjell i inngangen til residensen, skriver Eskportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

– Jeg håper virkelig at portugiserne får smak for tørrfisk, som jo nærmest er et norsk ikon. Og sjansene for suksess er jo absolutt til stede, siden portugiserne er et av verdens mest fiskeelskende folkeslag, sa Magistad i sin velkomsttale.

Til stede var ledelsen og flere av de regionale salgskontorene i distribusjonskjeden MAKRO, i tillegg til journalister fra gastronomiske tidsskrifter og fra fiskeri- og handelsfagpresse.

Veteranen Ansgar Pedersen og bedriftsleder Olaf Pedersen fra Glea fortalte om det tradisjonsrike produktet, om historien, prosessen og den faglige kunnskap som fordres for å kunne levere førsteklasses vare. Han kunne fortelle at bedriften har brukt to år på å forberede denne lanseringen av tørrfisk i Portugal.

Smakstest

Så var det tid for smaksprøving. For tilberedningen sto mesterkokken Henrique Sá Pessoa, og hans fire tørrfiskoppskrifter var eksempler på mulige fremtidige bruksområder: Den første i en salat med dressing, nummer to i en sjy av stekte tomater og paprika, den tredje i en ildfast comfit servert med kikertpure og den siste sammen med olivenpasta, aubergine og poteter, tilberedt etter metoden for sakte matlaging.

Og, ikke uventet, fant alle de tilstedeværende sine favoritter blant de fire smaksretningene. Vitor Sobral, en av Portugals mest profilerte kokker kunne bare istemme: Norsk tørrfsk er et fantastisk og unikt utgangspunkt for store og spesielle smaksopplevelser.

Tørrfisk på TV i sommer

I juli måned vil det bli det vist et program fra Lofoten på den riksdekkende portugisiske TV-kanalen SIC, der tørrfiskproduksjonen presenteres og historien fortelles. I dette programmet medvirker også kokken Henrique Sá Pessoa, som bidro på arrangementet i ambassaderesidensen.