Mattilsynets distriktskontor i Oslo har i sommer hatt fokus på sushirestauranter, inspektører har besøkt 46 av rundt 150 restauranter og av disse ble 9 helt eller delvis stengt.
31 av de 46 besøkte restaurantene fikk varsel om vedtak, og 9 måtte stenge sushiserveringen. Bare 4 steder besto tilsynet uten annet enn veiledning.
De fire som kom best ut er:
- Japoniis Sushi i Vækerøveien
- Japo Sushi i Frognerveien
- Mini Sushi på Carl Berners plass
- Sakana Sushi i Prinsens gate
Mattilsynet understreker at det er mange restauranter som ikke er besøkt i denne omgang.
Manglende innfrysing og dårlige rutiner
– De fleste anmerkningene våre inspektører har hatt dreier seg om manglende kunnskap rundt innfrysing av fisk og behandling av ris som brukes til sushi. I tillegg ble det avdekket dårlige rutiner for håndvask og renhold, sier seksjonssjef Gry Marianne Holmbakken.
Hun er ikke spesielt imponert over standarden på hovedstadens sushirestauranter.
– Sushi er en svært sårbar matvare, ikke minst fordi den serveres uten noen form for varmebehandling. Rå fisk som ikke har vært frossen, kan inneholde parasitter som kan gi store plager hvis man får dem i seg.
Holmbakken påpeker også at kokt ris kan gi magebesvær hvis den ikke oppbevares og behandles riktig.
– For å lage sushiretter på en trygg måte, er det viktig at risen har riktig temperatur og lav ph (sur), sier Holmbakken.
– Personlig hygiene er selvfølgelig viktig ved all matlaging, men betyr ekstra mye når maten som serveres er rå, påpeker hun.
– Videre må kjøkkenpersonalet få nok opplæring i å lage sushi før man setter i gang med nye matretter på menyen. Det er stor forskjell på å koke pølser og å lage sushi som er helsemessig trygg, presiserer Holmbakken.
– Mattilsynet vil fortsette å føre tilsyn med sushibransjen, og vi håper at kunnskapen om sushi blir bedre når vi har fokus på dette området, avslutter Holmbakken.