Ernæringseksperter på besøk fra USA

Illustrasjonsfoto: Tilberedt rett med torsk. Foto: Frederike Arndt / Norwegian Seafood Council

I uke 46 (14.-18. november) var Eksportutvalget for fisk vertskap da syv amerikanske ernæringseksperter besøkte Norge.

Ernæringsekspertene fikk et innblikk i norsk sjømat, norsk matkultur og kosthold. Ikke minst fikk gjestene smake på alt fra tradisjonsrik lutefisk til minimalistisk kokkekunst i verdensklasse med norske råvarer, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Amerikanske ernæringseksperter ser utover sine hjemlige landegrenser når de skal få inspirasjon til endring og forbedring i det amerikanske kostholdet, og forrige uke besøkte syv av dem Norge for å lære om bruk av sjømat i det norske kostholdet. Ernæringsekspertene eller såkalte «dietitians» gir til daglig ernærings- og kostholdsråd til privatpersoner, skoler og andre offentlige instanser i tillegg til å jobbe med industri og supermarkedkjeder for å fremme et sunt og variert kosthold.

I møtet med det norske kostholdet ble mengden sjømat, rotgrønnsaker og fullkornsprodukter særlig godt mottatt av gruppen. Ernæringseksperter har en viktig rolle i å peke ut retningen for et bedre kosthold i det amerikanske samfunnet, og formålet med turen til Norge var å vise denne gruppen den sunne og lett anvendelige norske sjømaten som bør inngå i ethvert sunt kosthold.

Besøkte flere virksomheter

På en uke i Norge rakk gruppen å besøke mange viktige aktører med ulik tilknytning til norsk sjømat. Ernæringsforskning hos Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og ressursforvaltning hos Havforskningsinstituttet, matproduksjon hos King Oscar og Marine Harvest, samt mattradisjon og innovasjon på Måltidets Hus i Stavanger.

Besøket i Norge bød også på gode matopplevelser, deriblant besøk på Gastronomisk Institutts eget kjøkken hvor enkle, og delikate retter av norsk laks sto på menyen. 

Positivt overrasket

I tillegg til å være fascinert av både det tradisjonelle og det eksperimentelle ved det norske kostholdet, var gruppen positivt overrasket over innsikten de fikk i norsk sjømatindustri. Deltakerne pekte særlig på graden av åpenhet rundt norsk oppdrett. Samarbeid, transparens og redelighet om hva som foregår i den norske sjømatnæringen var noen av hovedinntrykkene det ble referert til.

I tillegg ble den forskningsbaserte tilnærmingen til både ernæring og matproduksjon trukket fram som spesielt interessant for ernæringsekspertene.

- Deltakerne på turen er viktige stemmer i den amerikanske debatten om et sunt og variert kosthold, og en god dialog med denne gruppen er med på å gjøre de sunne egenskapene ved norsk sjømat kjent også i USA, sier Børge Grønbech, EFFs utsending i USA.