Brannskumprodusent må kartlegge forurensning

Det er funnet svært høye nivåer av stoffet PFOS i fiskelever utenfor Solberg Scandinavian AS i Radøy kommune i Hordaland.

Klif vil pålegge brannskumprodusenten nye undersøkelser for å fastslå omfanget av forurensningen og mulige oppryddingstiltak.

– Det er meget overraskende med så høye PFOS-nivåer i fiskelever fra Radsundet. Solberg Scandinavian stoppet bruken av PFOS i 2001 og de ryddet opp i forurensning på land. Stoffet ble forbudt fra 2007. Det er nå viktig å få avklart om det spres PFOS fra sjøbunnen. Samtidig må Mattilsynet vurdere behovet for kostholdsråd i området, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en pressemelding.

Forurenset av PFOS-holdig brannskum

Solberg Scandinavian lagde PFOS-holdig brannskum fra 1990 til 2001. Klif (den gangen SFT) fikk kartlagt mulig PFOS-forurensning ved virksomheten i 2008.

Det ble da påvist forhøyde PFOS-verdier i jorda ved deler av virksomheten, i en bekk og i sedimentene utenfor bedriftsområdet i Radsundet. Brannskumprodusenten fjernet de forurensede massene og asfalterte området. Aktive utslipp på land ble dermed stanset.

Avløpsvannet har siden blitt sendt til destruksjon. Det skal ikke ha vært utslipp av PFOS fra bedriften de siste årene.

– Svært høye nivåer

Klif krevde i 2009 at Solberg Scandinavian fikk undersøkt mulig forurensning i Radsundet. Nye resultater fra miljøovervåkingen viser svært høye verdier av perfluorerte stoffer, særlig PFOS, i fiskelever.

Nivåene ligger på mellom 201 og 2046 nanogram per gram. Det høyeste som er målt tidligere i fiskelever i Norge, er 62 nanogram per gram.

– Vi er bekymret over de høye nivåene av PFOS i fiskelever fra Radsundet. Det er hittil gjort for få analyser til å si noe om omfanget av forurensningen i sjøen. Det er også behov for flere prøver for å få stadfestet nivåene. Vi vil derfor pålegge Solberg Scandinavian nye undersøkelser for å avdekke den totale miljøtilstanden så raskt som mulig, sier Signe Nåmdal.

Nye resultater til høsten

Undersøkelsen må fastslå omfanget av forurensningen, spredning i fisk og sedimenter. Klif forventer at resultatene vil foreligge til høsten.

– Det er Mattilsynet som har kompetanse og forvaltningsansvaret for eventuelle kostholdsråd. Vi har derfor bedt dem vurdere om resultatene tilsier at det er behov for kostholdsråd i området. Vi har også informert Radøy og Lindås kommune om de nye målingene. Sammen med andre statlige myndigheter kan vi bistå de berørte kommunene med informasjon og veiledning, sier Signe Nåmdal.

Om Perfluorerte forbindelser (PFOS)

  • Tilhører en gruppe med kjemikalier som med en fellesbetegnelse kalles polyfluorerte organiske forbindelser (PFCs).
  • Et giftig stoff som er svært lite nedbrytbart, kan oppkonsentreres i næringskjeden og spres globalt. Det representerer derfor på sikt en potensiell fare for mennesker og dyr.
  • Stoffet ble brukt i mange forskjellige produkter, men først på 2000-tallet ble de negative miljøegenskapene påvist. Stoffet ble framstilt syntetisk i utlandet.
  • Har vært forbudt i Norge og EU siden 2007. Ble inntil da brukt i brannskum for olje-/bensinbranner. Også brukt som impregneringsmiddel i klær, i galvanisk industri for å forhindre sprut fra syrebad.
  • Tidligere bruk av PFOS i brannskum har forurenset jordsmonnet rundt brannøvingsfelt. Klif har fått kartlagt PFOS-forurensning i grunnen under slike felt ved 47 flyplasser og noen industristeder.

Kilde: Miljødirektoratet