Mattilsynet har fastsatt forskrift om endring av næringsmiddelhygieneforskriften.
Endringen innebærer at kravene til sporbarhet for næringsmidler av animalsk opprinnelse konkretiseres nærmere, melder Mattilsynet.
Rettsakten, forordning (EU) nr. 931/2011, bygger på prinsippet om at næringsmidler av animalsk opprinnelse skal kunne spores ett steg tilbake og ett steg frem i matproduksjonskjeden, jf. artikkel 18 i matlovsforordningen (EF) nr. 178/2002.
Artikkel 18 beskriver hvilke «systemer» eller «prosedyrer» næringsmiddelforetakene skal råde over for å sikre sporbarheten, men artikkel 18 presiserer ikke hvilken type opplysninger næringsmiddelforetakene skal oppbevare for å sikre sporbarheten.
Kravene til sporbarhet har hittil vært nedfelt i en fellesveileder, men det har etter EU kommisjonens oppfatning ikke vært tilstrekkelig for å etterkomme tilfredsstillende sporbarhet i medlemslandene, opplyser Mattilsynet. Innholdet i fellesveilederen finner du i den ene lenken nedenfor.
Sporbarhetskravene, som nå er tatt inn i næringsmiddelhygieneforskriften, gjelder opplysninger om:
- Produktbeskrivelse
- Kvantitet
- Navn og adresser til produsent og mottaker av næringsmidlene, eventuelt navn og adresse til andre avsendere og mottakere dersom næ ringsmidlene behandles av flere uavhengige aktører
- Identifikasjon av varepartier
- Dato for forsendelse