Soneforskrift om avlusing på høring

På vegne av Fiskeri- og kystdepartementet gjennomfører Mattilsynet høring på utkast til forskrift om sone for samordnet avlusing vinteren og våren 2010.

Den nasjonale strategien for forebygging og bekjempelse av lakselus, legger stor vekt på samordnede tiltak i akvakulturanlegg, som en av de viktigste måtene å forebygge og begrense skadevirkningene på viltlevende bestander av laks og sjøørret, melder Mattilsynet.

Les også: Mattilsynet presiserer krav i luseforskriften 17.09.2009
Les også: Luseforskrift vedtatt 18.08.2009

Sårbar periode

En av de mest sårbare periodene for villfisken er tiden da de vandrer fra elvene og ut i sjøen, der de utsettes for varierende grad av smittepress av lakselus.

For å sikre at det er så lite lakselus som mulig i sjøen i dette kritiske tidsrommet, er det i samarbeid med fagmiljøene utarbeidet en samordnet behandlingsstrategi, uttaler Mattilsynet.

– Gode erfaringer

Mattilsynet har i to omganger siden 2007, sørget for at samordnede vinter- og våravlusinger i akvakulturanlegg på Vestlandet har blitt gjennomført. Disse tiltakene anses av næringen, fagmiljøene og Mattilsynet som vellykkede. I dag er alle disse partene enige i at prinsippene nedfelt i integrert skadedyrbekjempelse (IPM) er den riktige fremgangsmåten for lakselusbekjempelse, og at avlusing i samordnede former er en viktig del av dette, skriver Mattilsynet i høringsbrevet.

En rekke bestemmelser i fjorårets forskrift om samordnet avlusing i akvakulturanlegg på Vestlandet vinter 2008 – vår 2009 (soneforskriften 08/09), er ikke med i utkastet til forskrift om sone for samordnet avlusing vinteren våren 2010 (soneforskriften 2010). Dette skyldes at disse bestemmelsene er tatt inn i ny nasjonal luseforskrift.

– Positive tilbakemeldinger

Hovedtrekkene i forskriftsutkastet 2010 ble hørt på Mattilsynets fag- og forvaltningsmøte om lakselus i Bergen 3. september 2009,der akvakulturnæringene, Akvaveterinærenes forening, Fiskehelseforeningen samt fag- og forvaltningsmiljøene var representert. Mattilsynet oppfattet tilbakemeldingene fra de fremmøtte som positive, opplyser Mattilsynet.'

Les også: Lakselusmøte i Bergen 04.09.2009