Tillater interregionale biomassetak

Fiskeri- og kystdepartementet åpner for interregionale biomassetak for virksomheter som har en høy andel for videreforedling.

Ordningen gjelder for virksomheter som har en høy andel av videreforedling, av den fisken som virksomheten selv har oppdrettet i kystdistrikt i Norge. Det åpnes også for avtale med ekstern aktør.

– Vil bidra til bedre fleksibilitet

Dette vil bidra til bedre fleksibilitet for oppdrettere som har en høy andel videreforedling. I tillegg vil videreforedlingsvirksomheter sikres mer stabil tilgang på råstoff. Ordningen kan bidra til sysselsetting og verdiskaping langs kysten, heter det i en pressemelding fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Med ”høy andel” menes at 25 prosent eller mer av egenoppdrettet fisk må videreforedles for at søker kan innvilges inter-regionalt biomassetak.

Med ”videreforedling” menes bearbeiding til koteletter og/eller filetering (minimum fjerning av ryggrad og magebein) – eller høyere bearbeidingsgrad. Slakting er ikke å regne som videreforedling i denne sammenhengen.

Departementet åpner også for at oppdrettere som videreforedler en lavere andel enn 25 prosent av egenoppdrettet fisk kan innvilges interregionalt biomassetak, dersom det kan godtgjøres at bearbeidingen bidrar til minst like stor sysselsetting og verdiskapning i kystdistrikt i Norge som en videreforedlingsandel på 25 prosent.

Forskriftsendringen ble fastsatt av settestatsråd Trond Giske den 22. desember 2009, og er trådt i kraft med virkning fra 1. januar 2010.

NSL fryktet konkurransevridning

Forslaget om regionale biomassetak for oppdrettsvirksomheter som foredler en vesentlig andel av sin produksjon, ble av Fiskeri- og kystdepartementet sendt på høring i august 2009, med høringsfrist 18. november 2009.

Les også: Vil tillate flytting over regiongrenser

I et høringssvar pekte Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) på behov for interregionale biomassetak, også med hensyn til lokale slakteri, og uavhengig av eierstruktur. NSL mente at høringsforslaget bare ville bidra til å styrke de største aktørene og integrerte selskaper.

NSL påpekte viktigheten av at regelverket for både oppdretterne og foredlingsindustrien ikke er konkurransevridende.

Les også: Vil ha interregionalt biomassetak

Tillater avtale med ekstern aktør

Fiskeri- og kystdepartementet har etterkommet ett av ønskene fra NSL, ved at det i den endelige forskriften er tatt inn en formulering om avtale med ekstern aktør, som ikke var med i høringsforslaget.

Biomassetaket kan med det gjelde uavhengig av eierstruktur, noe som er utdypet i de nye merknadene til akvakulturdriftsforskriften:

«Videreforedlingen kan også skje hos ekstern aktør som ikke er eiermessig integrert i innehaveren av tillatelse sin virksomhet».