Eksportutvalget for fisk imøtegår påstander fra miljøaksjonist Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund om at norsk laks er kreftfremkallende.
Kurt Oddekalv har annonsert at han starter en internasjonal laksekrig. Denne uken besøker han Spania med de samme udokumenterte og feilaktige påstander som han nylig har framsatt i Norge.
Denne uken besøker han Spania med de samme udokumenterte og feilaktige påstander som han nylig har framsatt i Norge.
Les også: Fløy til Spania for å kaste mat 09.02.2010
Påstandene om at norsk laks er kreftfremkallende er feil og imøtegått av fagmiljøene både i Mattilsynet, Nasjonalt Institutt for Ernæring og Sjømatforskning og Folkehelseinstituttet, konstaterer Eksportuvalget for fisk (EFF).
– Avvises av forskningsmiljøene
– Vi registrerer at Oddekalv sier han skal advare spanjoler om den farlige norske laksen. Vi er svært lei for at Kurt Oddekalv fremsetter usannheter om norsk sjømat, men registrer samtidig at hans påstander blankt avvises av et samlet forsknings- og overvåkningsmiljø, sier kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i EFF.
– Selv om norsk medier villig referer til Oddekalvs aksjoner, registrer ikke vårt kontor i Spania at Oddekalv får oppmerksomhet i spanske medier, sier Chramer.
Les også: – Forflater miljødebatten 03.02.2010
Trygg mat
Vitenskapskomiteen for mattrygghet fastslo i 2006 at norsk sjømat er trygg og sunn. Norsk laks er en av de mest kontrollerte matvarene i Norge og selges til 100 land verden over, opplyser EFF.
Mattilsynet har en rekke overvåkings-og kontrollprogrammer knyttet til sjømat og sjømatprodusentene selv har egne rutiner basert på internasjonale standarder som CODEX og EU reguleringer.
Les også: Ikke bekymret for matsikkerheten 03.02.2010
I tillegg kontrolleres norsk sjømat, av andre lands myndigheter og av mottakende kjøpere. NIFES har særlig fokus på å kartlegge om det finnes ulovlige legemidler, lovlig brukte veterinære legemidler eller andre fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk. Det er ikke gjort funn av ulovlige legemidler eller rester som overskrider fastsatte grenseverdier, konstaterer Chramer i Eksportutvalget for fisk.