Fiskeri- og havbruksnæringens landforening (FHL) melder om god oppslutning om strategisamlingen for FoU i verdikjede laks.
Forskningsfondet FHF inviterte sammen med FHL og Norske- Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) til samling den 1.-2. juni på Rica Hell hotell i Stjørdal, for å diskutere retning og strategi for forskning innen verdikjede havbruk.
I løpet av de to dagene ble det presentert en rekke foredrag, for å vise bredden inne forskning på områder som er viktige for utvikling av kunnskap innen hele verdikjeden. Gode innlegg ga deltagerne innblikk i mye kunnskap, og oversikt over hvor det er kunnskapshull, skriver FHL i en pressemelding.
De fleste av foredragene er nå tilgjengelig for nedlasting her:
Dag 1 - 1. juni
- Pågående prosjekter, Handlingsplan 2010 og tanker om retninger fremover (pdf)
Innledning v/Kjell Maroni og Kristian Prytz
DEL 1. Foredling av laks og ørret
Kvalitet i et verdikjedeperspektiv – fra avl til gaffel
- Kvalitet av norsk laks sett fra et markedsperspektiv
Hvilke utfordringer har laksenæringen for å løse kvalitetsproblemer og samtidig skape et produkt med gode egenskaper
Johan Kvalheim, Fiskeriutsending Frankrike & UK for Eksportutvalget for fisk
- Kvalitet i et verdikjedeperspektiv (PDF)
Status innen forskning på sammenheng mellom kvalitet på sluttproduktet og hvilke forhold som påvirker fisken fra avl til marked. Stikkord: Melanin, spalting, bløtfisk, fargefeil, feilutvikling
Turid Mørkøre, Nofima Marin
- Fargeutvikling i laksefilet samt påvisning av blod og melanin flekker (PDF)
Karsten Heia, Nofima Marin
- Fiskevelferd og betydning for kvalitet (PDF)
Resultater fra prosjekter av slakteprosess ved oppdrettsmerd og Pumping av levende fisk
Kjell Midling og Odd Børre Humborstad
- Effekt av rigorstatus og saltemetode på filetfarge og nivå av astaxanthin (PDF)
– Under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter
Sveinung Birkeland, Nofima Mat
- Listeria i sjømatproduksjon - kartlegging av risikoforhold og tiltak (PDF)
Even Heir, Nofima Mat
- Teknologiske trender innen europeisk næringsmiddelindustri (PDF)
– Relevans for norsk fiskeindustri
Stein Ove Østvik, Sintef Fiskeri og havbruk
Del 2. Strategiområde: Robust fisk
- Robust Fisk (PDF)
Innledning v/ Merete Bjørgan Schrøder fra FHF og Arnfinn Aunsmo fra SalMar
- Grunnleggende kunnskap for vaksineutvikling (PDF)
Siri Mjaaland - Veterinærinstituttet/Folkehelseinstituttet
- Riktig bruk av sjøvann (PDF)
Hilde Toften, Nofima Marin
- Optimalisering av fysisk trening for å styrke laksens robusthet, vekst og helse (PDF)
Harald Takle, Nofima marin
- Status – kunnskap om spredning av virussykdommer (PDF)
Peder A. Jansen, Veterinærinstituttet
- Avlsarbeid og fiskehelse (PowerPoint)
Jørgen Ødegård, Nofima marin
Dag 2 - 2. juni
Del 2. Strategiområde: Robust fisk forts.
- Lakselus og kunnskap: Hvor står vi, hva skjer og hva vet vi ikke? (PDF)
Randi Grøntvedt, Veterinærinstituttet og Luse-FoU-koordinator
- Hardangerfjordprosjektene 2004 – 2009: Målsettinger og resultater (PDF)
Is the aquaculture production in the Hardangerfjord system beyond sustainable frames?
Pål Arne Bjørn – Havforskningsinstituttet
- Velferdsovervåking i merder – Welfaremeter og SmartTag (PDF)
Tore Kristiansen, Havforskningsinstituttet
- Genomkartlegging – er det noe nyttig for havbruksnæringen? (PDF)
Sigbjørn Lien, Cigene
Strategiområde Bærekraftig havbruk
- Bærekraftig havbruk (PDF)
Innledning v/Kjell Maroni og Einar Wathne
- Hvorfor miljømerking? (PDF)
Karoline Andaur, WWF
- Krav til bærekraft – Salmon Aquaculture Dialogue og ASC som eksempel (PDF)
Petter Arnesen, Marine Harvest
- NFR plattformen - Nye marine fôrråvarer (PDF)
Ørjan Karlsen, Havforskningsinstituttet
- «Føre var» i laksenæringen (PDF)
Tid for kollektiv håndtering av underdekning av fiskeolje
Gro Steine, NILF - Regnar Tveterås, UiS og NILF - Ivar Pettersen NILF
- Miljøvirkninger av lakseoppdrett, næringssalter og organisk stoff (PDF)
Pia Kupka-Hanssen, Havforskningsinstituttet
Rømming kan, må og skal unngås
- Utvikling av sikre oppdrettsanlegg, hvor står vi? (PDF)
Arne Fredheim, SINTEF
- Hva vet vi om rømt laks i naturen? (PDF)
Frode Staldvik, Kunnskapssenteret for laks og vannmiljø
- Vurdering av kunnskapsbehov sett fra næringen og Rømmingskommisjonen (PDF)
Aina Valland, FHL