Havbruksnæringen ønsker mer forskning på områder som fiskehelse, miljøtiltak, ressurstilgang, samt på utfordringer ved slakting og foredling.
Det kom frem da representanter fra hele verdikjeden møttes 1. og 2. juni for å høre siste forskningsnytt og diskutere veien videre, skriver Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) i en pressemelding.
Forskningsfondet FHF arrangerte for første gang en felles strategisamling for hele verdikjede havbruk. Faglige oppdateringer og diskusjoner om fiskeoppdrett og foredling med videre, blant de 75 fremmøtte deltakerne fra næring, forskning og virkemiddelapparat, vil utgjøre viktige innspill til FHFs videre forskningsstrategi innen havbruk.
– Diskusjonen og innspillene om videre prioriteringer, viser at fiskehelse, miljøtiltak og ressurstilgang er sentrale forskningsområder som fremdeles bør vektlegges, sier fagsjef Kjell Maroni i FHF. - Det samme gjelder tiltak som kan løse konkrete utfordringer ved slakting og foredling.
For nedlasting av foredragene, se vår tidligere omtale av stategisamlingen:
Les også: God oppslutning om strategisamling 04.06.2010
Verdikjedetenking fra avl til forbruker
For 2010 har FHF satt av 35 mill. kr til forskning innenfor havbruk, fra avl og frem til produktet er tilgjengelig hos forbruker. Strategien planlegges og settes i verk med bistand fra to rådgivende faggrupper, Faggruppe robust fisk og bærekraft og Faggruppe foredling av laks og ørret. De to faggruppene hadde møte rett etter samlingen, for å ta med alle innspill og momenter fra samlingen i det videre arbeidet med FHFs handlingsplan for 2011.
– For FHF har det vært en sentral strategi å søke å se sammenhengen fra markedskrav til produktkvalitet bakover i produksjonskjeden, sier Maroni.
– Det har også vært viktig å bidra til forskning som kan løse utfordringer så tidlig som mulig. Ulike valg innen områder som avl, ernæring og oppvekstmiljø i yngel-, settefisk- og sjøfasen, er avgjørende for så vel fiskens prestasjoner som kvaliteten på sluttproduktet.
Laks i Frankrike - og andre smakebiter fra samlingen
Strategisamlingen åpnet med at Eksportutvalget for fisk sin utsending i Frankrike, Johan Kvalheim, presenterte noen tanker om norsk laks sin posisjon blant franske forbrukere. Laks er et svært populært produkt, og et førstevalg blant fisk i store deler av markedet. En konsekvens av dette er at en del innkjøpere vil forsøke å dra veksler på å rette negativt fokus på laksen. Tiltroen til laks som et kvalitetsprodukt er likevel sterk i det franske markedet, og kvaliteten oppfattes som meget god.
Forebygging av kvalitetsavvik
En målsetting i FHFs strategi har vært å bidra til kunnskap om forebygging av kvalitetsavvik som har stor økonomisk betydning, spesielt melaninflekker, fargeavvik, bløt tekstur og gaping i laks. Forskere fra Nofima la frem resultater som viste at en har fremskaffet god oversikt over området, og med økende sikkerhet kan anbefale tiltak i hele produksjonskjeden for å sikre stabil kvalitet på norsk laks.
Slakting
Et helt sentralt punkt i verdikjeden er når laksen bringes fra oppvekstfasen og skal inn til slakting. Dette har hatt høy prioritet over lang tid, og næring og forskningsmiljøene har samarbeidet tett for å etablere kunnskap om hva som er beste praksis for å sikre god fiskevelferd under transport og ved slakting. Nofima har sammen Havforskningsinstituttet og SINTEF vist at det er en klar sammenheng mellom god velferd og kvalitet. Områder som det nå drives forskning på, vil gi kunnskap om optimale betingelser for pumping av levende fisk. Det forskes også på om slakting direkte fra oppdrettsmerd i større grad kan erstatte transport av levende slaktefisk.
Mattrygghet
Hygiene er en viktig faktor ved produksjon av laks. Særlig ved filetproduksjon er det viktig at produktene fremstilles under de strengeste krav til renhold. For å bidra til større forståelse av hvordan sykdomsfremkallende bakterier kan bekjempes, ble det presentert en undersøkelse om risiko og tiltak for å hindre forekomst av listeria i sluttproduktene. Konklusjonene fra undersøkelsen vil danne grunnlag for forskning for å redusere risiko for problemer med listeria i fremtiden.
Lakselus og avl
FHF har bidratt til at det i dag er mulig å kjøpe rogn som gir laks som er mindre "attraktiv" for lakselus. Rask seleksjon for denne egenskapen vil imidlertid bety at andre egenskaper må prioriteres ned i avlsmålene. Den pågående kartleggingen av laksens genom, åpner for at nye metoder - som genomisk seleksjon - kan gi økt seleksjonshastighet for flere egenskaper.
Fiskehelse og trening
Feilutvikling av skjelettet i yngelfasen kan gi problemer med filetering etter at fisken er slaktet. For å redusere risikoen for feilutvikling, kreves det stor omtanke ved valg av temperatur og ernæring i oppvekstfasen, og kanskje noe lavere veksthastighet frem til smoltutsett. Økt svømmehastighet for presmolt, ser ut til kunne øke smoltens motstandskraft mot infeksiøs pankreasnekrose (IPN), men det er også en potensiell risiko for at for kraftig svømmeaktivitet kan svekke fiskens immunforsvar.