Føler seg kriminalisert

Oppdrettere i Nordland er kritiske til deres organisasjoner, som de mener gjør for lite for å slå tilbake mot påstandene om at norsk laks er giftig.

De mener også at hele næringen kriminaliseres av påstandene. En av disse er oppdretter Bent Eriksen i Digermulen i Lofoten, skriver NTB/NRK Nordland.

– Jeg synes det er veldig synd hvis vi kommer i en situasjon der de som prøver å holde liv i lokalsamfunnet rundt omkring skal bli stemplet som kriminelle fordi de produserer mat, sier Bent Eriksen.

Andre oppdrettere mener at næringens organisasjoner har gjort en stor feil ved ikke å slå tilbake mot uriktige påstander, og at en nå bør prøve saken i retten, skriver nyhetsbyrået.

– Forskningsmiljøene må bidra mer

Administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Håvard Jørgensen, vil heller satse på mer informasjon. Han mener også at forskningsmiljøene må bli mer aktive med informasjon.

– Jeg synes de kan gå ut mer aktivt og få frem nyansene i den debatten som er nå. De sitter med en kunnskap folk trenger å få servert. Det er veldig mange eksempler på at vi vet ting innen næringen, men utenfor næringa er det store svarte kunnskapshull, sier Håvard Jørgensen til nyhetsbyrået.

Skretting ut mot Oddekalv

Også fiskeforprodusenten Skretting AS i Stavanger, er frustrert over hvordan debatten har utviklet seg. Administrerende direktør i Skretting, Viggo Halseth, reagerer på Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet, som han mener kommer med udokumenterte påstander om laksefôr og medisinering mot lakselus, skriver NRK Rogaland.

– Jeg syns det er rart at man skal få lov til å slenge ut påstander akkurat som man vil, mens myndighetene på både legemiddel- og matvaresiden går god for teflobenzuron, sånn som det brukes i Norge, sier han.

Les også: Franske myndigheter krevde forklaring 30.06.2010