Laks nr. 10 million er levert

Del saken

Laks nummer 10 million har nådd Shanghai i Kina. Foto: Norwegian Seafood Council
Laks nummer 10 million har nådd Shanghai i Kina. Fra venstre på bildet står fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, tilsynsdirektør i Mattilsynet Kristina Landsverk, EFFs utsending i Kina og Hong Kong Åshild Nakken, Director Superbrand Brand Mall Michico Kunioka, adm. dir. i Marine Harvest ASA Alf-Helge Aarskog, styremedlem i Eksportutvalget for fisk Line Ellingsen, pioneren Bjørn Eng og Vice Executive President i China Aquatic Product Processing and Marketing Association Cui He. Foto: Norwegian Seafood Council

Laks nummer 10 million fra Norge til Kina ankom Shanghai denne uken.

Den utvalgte millionlaksen ble onsdag 13. oktober mottatt med et storstilt show på kjøpesenteret Super Brand Mall i Shanghai. En milepæl for den norske sjømatnæringen ble denne uken markert i forbindelse med den norske sjømatuken under verdensutstillingen i Shanghai. Fra 1993, da Bjørn Eng (70) som salgsdirektør i Seafood Farmers var en av pionerene som åpnet det kinesiske laksemarkedet, og frem til i dag, har norsk sjømatnæring sendt 10 millioner laks til Kina. Tidspunktet for sjømatuken var nøye avstemt til den perioden det var ventet å nå antallet på 10 millioner.

En spesielt utvalgt laks ble derfor i forrige uke hentet fra et oppdrettsanlegg i Vanylven kommune på Sunnmøre for å være klar til sjømatuken i Kina. Et stort presseoppbud fra både Norge og Kina fulgte laksen på dens ferd til prosesseringsanlegget i Fosnavåg og videre til flyplassen  i Oslo. Med på reisen var fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, som også hadde æren av å velge ut jubileumslaksen, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Les også: Følg laks nr. 10 million på vei til Kina 08.10.2010 

Bestemmelsesstedet for jubileumslaksen var en av storbyens mest populære supermarkeder. Her fulgte noen av Kinas største aviser, nyhetsbyrå og tv-stasjoner begivenheten med stor interesse. Millonlaksen ble behørig båret inn av Bjørn Eng og levert videre til en serie utvalgte gjester fra både Norge og Kina.

I tillegg til fiskeri- og kystminister Berg-Hansen og Line Ellingsen fra styret i Eksportutvalget for fisk, holdt representanter fra både kinesiske organisasjoner og bedrifter hilsningstaler til jubileumslaksen og til sjømatnæringene i de to land.

Les også: Avlyser møte med Berg-Hansen 12.10.2010
Les også: Kina avlyser møte med Berg-Hansen 11.10.2010

Ble filetert og servert rå som sashimi

Fisken ble som finale på arrangementet filetert og servert rå som sashimi. Den kinesiske pressen fikk konkurranse om smaksprøvene fra et tallrikt antall norske næringslivsfolk og andre kinesiske gjester. Mange av de innbudte gjestene fra Kina hadde vunnet billetter i en oppskriftskonkuranse på den kinesiske matsiden Fantong.ch.

Sjømatuken benyttets aktivt til markedsføring i kinesiske dagligvarekjeder og dette arrangementet tjente også som lansering av en av de mange butikkampanjene som nå gjennomføres i Kina. I tillegg gjennomføres det kampanjer i fire sushikjeder i Shanghai, som til sammen har 63 restauranter.

Formidabel vekst for Norsk Sjømat

Norsk sjømat til Kina har vokst formidabelt så langt i 2010. Etter årets ni første måneder er eksportert verdi på over 1,5 milliarder kroner. Det betyr at man i løpet av oktober regner med å passere eksportverdien for 2009, på 1,6 milliarder kroner, som forøvrig er den stående rekorden.

Fra Norge eksporteres det særlig hvitfisk som torsk, hyse og sei. I tillegg selges det betydelige mengder makrell. Disse videresendes gjerne til andre markeder mens det produktet som i størst grad blir igjen og spises i Kina er laksen. De siste årene har eksporten av laks til Kina skutt i været og så langt i år er økningen på nesten 2500 tonn, og i oktober måned har man beregnet at laks nummer 10 million ankom det kinesiske markedet.