Høyre ønsker bedre rettssikkerhet

Høyre ønsker bedre rettssikkerhet for fiskeoppdretterne, og vil frata Fiskeridirektoratet muligheten til å straffe oppdretterne.

Oppdrettere av laks og ørret er ved flere tilfeller ilagt gebyrer på flere millioner kroner.

– Vi har sett en del tilfeller der direktoratet tiltar seg myndighet ved å straffe enkeltselskaper i oppdrettsnæringen, med reaksjoner så kraftige at de kan sparke bena vekk under selskapet, sier Høyres Ivar Kristiansen til ANB/Jarlsberg Avis.

Sammen med flere andre stortingsrepresentanter fra partiet, har Kristiansen derfor fremmet et forslag i Stortinget på vegne av Høyre sin stortingsgruppe.

– Vi vil ha kjøreregler for næringens rettstilstand på lik linje med det andre næringer har, sier Kristiansen.

Han legger til at det skal være kontroll og overvåking av bransjen, men at lovbrudd må reageres på gjennom det ordinære rettssystemet.

– Forslagsstillerne mener det er uholdbart at oppdrettsnæringen må leve med at det kan stilles spørsmål ved næringens rettssikkerhet, og at overtredelsesgebyr har vist seg å bli en betydelig straffereaksjon som ilegges av forvaltningen, uten de rettssikkerhetsprosedyrer som foreligger ved behandling av ordinære straffesaker ved påtalemyndighet og domstoler, heter det i Høyres forslag.

Videre i forslaget ber Høyre regjeringen om å «legge frem en sak for Stortinget om rettssikkerheten i oppdrettsnæringen, med forslag til en endring av akvakulturlovens reaksjonsbestemmelse slik at oppdrettsnæringens rettssikkerhet forbedres og den rettslige uklarhet som råder, fjernes».

Uttalelser i det siste fra både Sp-, Frp- og Ap-representanter, og ikke minst fiskeri- og kystminister og oppdretter Lisbeth Berg-Hansen (Ap), kan tyde på at Ivar Kristiansen og Høyre har mange meningsfeller, og dermed flertall på Stortinget, i en del sentrale oppdrettsspørsmål, skriver nyhetsbyrået.

Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) har også uttalt at de finner det urimelig at havbruksforvaltningen skal være både kontrollør, politi, påtalemyndighet og dommer.

Kristiansen ønsker også videre vekst for oppdrettsnæringen, og mener at det spesielt i Nord-Norge, er et enormt potensial for distriktsutvikling og arbeidsplasser innen oppdrett.

Les også: – Kan komme i strid med flere lover 01.10.2010

Les også: Høring om overtredelsesgebyr 26.07.2010