Det skal bli enklere for forbrukerne å finne sunnere alternativer når de handler mat. Den 17. juni fastsettes forskriften om Nøkkelhullet.
Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for sunnere mat, og blir nå felles i Norge, Sverige og Danmark, skriver Mattilsynet i en pressemelding. Sunnhetsmerking av mat er et av mange tiltak for å bidra til bedre kosthold i befolkningen.
– Det kan være vanskelig å skille mellom sunne og mindre sunne matvarer i butikken. Derfor har vi valgt å innføre Nøkkelhullet som et hjelpemiddel, slik at forbrukerne kan gjøre sunnere valg, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ellen Birgitte Pedersen.
– Myndighetene i de nordiske landene baserer sine kostråd på felles nordiske ernæringsanbefalinger. De utfordringene vi har i forhold til å innføre gode kostvaner er i stor grad de samme i hele Norden. En felles merkeordning i de nordiske landene vil dessuten kunne føre til produktutvikling av sunnere alternativer hos de store nordiske produsentene, mener divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.
Mange nøkkelhullsprodukter
Det finnes allerede en god del nøkkelhullsmerkede produkter i norske butikker.
Direktør Joakim Lystad i Mattilsynet roser dagligvarehandelen og matvareprodusentene for godt samarbeid i prosessen frem mot lanseringen av Nøkkelhullet.
Dette er Nøkkelhullet
- Et merke som settes på matvarer med mindre fett, salt og sukker, og en viss mengde kostfiber. Det er minimumskrav til fullkorn på brød og kornprodukter. Bare matvarer som inngår i et sunt og variert kosthold, kan få Nøkkelhullet.
- Produkter med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ sammenliknet med andre produkter av samme type.
- Kriteriene for innhold av fett og mettet fett, sukker, salt og kostfiber er basert på forskning og avstemt med ernæringseksperter og bransjen.
- Nøkkelhullsordningen gjelder for ferdigpakkede matvarer samt fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er ferdigpakket.
- Merket krever ingen bakgrunnskunnskap om ernæring og gjør sunnere matvarer lettere tilgjengelig for hele befolkningen.
- Ferdigpakkede Nøkkelhullsprodukter skal ha næringsdeklarasjon.
- I den nye felles nordiske forskriften er kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet noe endret i forhold til den svenske forskriften fra 2005.
Matvarer som kan få Nøkkelhullet
- Meieriprodukter og vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter.
- Margarin og matolje.
- Kjøtt, fisk og produkter laget av dette samt vegetabilske produkter med samme bruksområde.
- Ferdigretter (middager, paier, pizza, sandwicher, wraps og supper).
- Frukt, bær, grønnsaker og poteter.
- Brød og andre kornvarer (knekkebrød, kornblandinger, pasta, mel, brødblandinger).