Matvarer som kan få nøkkelhullet

Produsentene kan selv velge om de vil merke matvarene sine med Nøkkelhullet. Dersom de gjør det, må det være i overensstemmelse med kriteriene i Nøkkelhullsforskriften.

Det melder Helsedirektoratet. Direktoratet har satt opp en oversikt med eksempler på ulike matvarer som kan få Nøkkelhullet.

Alle matvarer som skal nøkkelhullsmerkes, må være ferdigpakket, med unntak av fersk fisk, frukt og grønnsaker.

Sunt kosthold

Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper. Nøkkelhullsmerkede brød- og kornvarer skal inneholde en viss mengde fullkorn. I tillegg kan nøkkelhullsmerket mat ikke inneholde søtningsstoffer.

Ulike matvaregrupper inneholder forskjellige næringsstoffer som utfyller hverandre i et sunt og variert kosthold. Kriteriene er basert på nordiske kostanbefalinger. Både type næringsstoffer og grenseverdier for innholdet av næringsstoffene varierer ut fra hva som vurderes å være relevant for den enkelte matvaregruppen.

Melk og meieriprodukter

Melk- og meieriprodukter som kan få Nøkkelhullet inneholder mindre fett, mettet fett, sukker og salt enn produkter av samme type.

Eksempler på melk og meieriprodukter som kan få Nøkkelhullet:

  • Skummet melk, ekstra lett melk, kultur melk med mindre fett (< 0,7 g fett/100 g)
  • Yoghurt med mindre fett (< 0,7 g/100 g) og sukker (< 9 g/100 g)
  • Crème fraiche og rømme som inneholder mindre fett (< 5 g/100 g), sukker (< 5 g/100 g) og natrium (< 0,1 g/100 g)
  • Ost med mindre fett (17g/ 100 g) og natrium (< 0,5 g/100 g)
  • Ferskost som kesam, kremost og mozarella med mindre fett (< 5 g/100 g) og natrium (< 0,35 g/100 g)

Vegetabilske produkter

Vegetabilske produkter som alternative til melk og meieriprodukter

Vegetabilske produkter som kan få Nøkkelhullet inneholder mindre fett, mettet fett og sukker enn produkter av samme type.

Eksempler på vegetabilske produkter som kan få Nøkkelhullet:

  • Havre-, soya- og risdrikker med mindre fett, mettede fettsyrer, sukker og natrium
  • Syrnede vegetabilske produkter som Crème fraiche
  • Vegetabilsk pålegg

Margarin og matoljer

Margarin og matoljer med mindre fett, mettede fettsyrer og natrium enn produkter av samme type kan nøkkelhullsmerkes.

Eksempler på margarin og matoljer som kan få Nøkkelhullet er:

  • Myk lettmargarin med mindre fett (< 41 g/100 g), mettede fettsyrer (33 prosent av det totale fettinnholdet) og natrium (< 0,5 g/100 g)
  • Olivenolje, solsikkeolje, maisolje, rapsolje, soyaolje
  • Flytende margariner med mindre mettede fettsyrer (20 prosent av det totale fettinnholdet) og natrium (< 0,5 g/100 g)

Kjøtt- og kjøttprodukter

Kjøtt- og kjøttprodukter med mindre fett (< 10 g/100 g) og sukker (< 5 g/100 g) enn produkter av samme type kan få Nøkkelhullet. Kjøttprodukter må inneholde minst 50 prosent kjøtt.

Eksempler på kjøtt- og kjøttprodukter som kan få Nøkkelhullet er:

  • Rå filet av lam, svin, okse, vilt, kylling og annet fjærkre
  • Lever av svin, storfe og rein samt leverpostei
  • Karbonadedeig
  • Kjøttkaker og kjøttdeig
  • Pølser
  • Røkt skinke

Fisk og skalldyr, -produkter

Alle typer fersk eller frossen fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr får Nøkkelhullet. Bearbeidete produkter med mindre fett (< 10 g/100 g), unntatt fiskefett, og sukker (< 5 g/100 g) enn produkter av samme type og som inneholder minst 50 prosent fisk og skalldyr kan få Nøkkelhullet. Panerte fiskeprodukter får ikke Nøkkelhullet.

Eksempler på fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr samt produkter som kan få Nøkkelhullet er:

  • Laksefilet, torskeskiver
  • Rå skalldyr og skalldyr i lake
  • Fiskeboller, -kaker
  • Fiskegrateng
  • Makrell i tomat
  • Sardiner i olje

Ferdigretter

Det finnes kriterier for både ferdigretter som utgjør en hovedmåltid, piroger, pizza og paier og supper. Den nye forskriften innebærer at også smørbrød, bagetter og wraps kan nøkkelhullsmerkes.

Ferdigretter som utgjør en hovedmåltid skal inneholde mellom 400 – 750 kcal per porsjon. Retten skal være basert på tallerkenmodellen, som består av tre deler; én proteindel (for eksempel kjøtt, fisk eller belgvekster), én karbohydratdel (for eksempel poteter, ris, pasta eller couscous) samt én del grønnsaker, frukt og/eller bær. Retten skal inneholde minst 25 g frukt og grønt per 100 g, slik at en rett med 400 g må inneholde 100 g frukt og grønt. Høyst 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett og sunt fiskefett blir spesielt ivaretatt. I tillegg skal rettene inneholde mindre renfremstilt sukker (< 3 g/100 g) og natrium (< 0,4 g/100g).

Eksempler på ferdigretter som utgjør en hovedmåltid og som kan få Nøkkelhullet er:

  • Kjøttboller med saus, potetmos og grønnsaksblanding
  • Gryteretter
  • Tacoskjell med fyll og grønnsaker
  • Ravioli med reker og squash

Piroger, pizza og paier som kan nøkkelhullsmerkes må inneholde en viss mengde frukt og grønt (> 25 g/100 g) og høyst 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 250 kcal per porsjon. I tillegg skal matvarene ha mindre tilsatt sukker (< 3 g/100 g) og natrium (< 0,5 g/100 g). Deigen skal inneholde en viss mengde fullkorn. Produkter som inngår i denne gruppen utgjør en komplett rett.

Eksempler på piroger, pizza og paier som kan få Nøkkelhullet er:

  • Ost- og skinkepai
  • Pirog med grønnsaker, fisk eller kjøtt
  • Fullkornspizza

Supper som kan nøkkelhullsmerkes skal inneholde minst 25 g rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker per porsjon og mindre tilsatt sukker (< 3 g/100 g) og natrium (< 0,4 g/100 g). Høyst 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 150 kcal per porsjon.

Eksempler på supper som kan få Nøkkelhullet er:

  • Ferdiglaget tomatsuppe
  • Fryst fiskesuppe
  • Suppepulver som tilberedes etter anvisning på posens bakside

Smørbrød, bagetter og wraps med en viss mengde (> 25 g/100 g) grønnsaker kan nøkkelhullsmerkes. Matvarene må inneholde minst 250 kcal per porsjon og høyst 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Deigen skal inneholde en minimumsmengde fullkorn (25 prosent). I tillegg er det satt krav til tilsatt sukker (< 3 g/100 g) og natrium (< 0,4 g/100 g).

Eksempler på smørbrød, bagetter og wraps som kan få Nøkkelhullet er:

  • Pitabrød/wraps med kjøtt eller fisk og grønnsaker
  • Bagett med kjøtt eller fisk og grønnsaker

Brød og kornvarer, pasta, mel og gryn

Nøkkelhullsmerkede kornvarer skal inneholde mindre fett, sukker og salt og mer fiber enn produkter av samme type. Samtidig skal matvarene i disse gruppene inneholde en minimumsmengde fullkorn.

Eksempler på brød og kornvarer som kan få Nøkkelhullet er:

  • Brød, rundstykker, knekkebrød med mindre fett (< 7 g/100 g), sukker (< 5 g/100 g) og natrium (< 0,5 g/100 g) og mer fiber og fullkorn
  • Fersk eller tørket, ikke fylt, pasta og nudler med mindre natrium og mer fiber og fullkorn
  • Frokostblandinger med mindre fett (< 7 g/100 g), sukker (< 13 g/100 g hvorav maks 10 g tilsatt sukker), natrium (< 0,5 g/100 g) og mer fiber og fullkorn
  • Rugmel, kli og havregryn med mer fiber (> 6 g/100 g)
  • Grøt av sammalt mel og havregrøt med mindre fett (< 5 g/100 g), sukker (< 5 g/100 g) og natrium (< 0,2 g/100 g) og mer fiber og fullkorn

Frukt og bær

Alle sorter frukt og bær som ikke er bearbeidet kan nøkkelhullsmerkes også når de er uemballerte. Det stilles ingen kriterier for spesifikke næringsstoffer i denne gruppen. Frukt- og juicekonsentrater samt syltetøy kan ikke få Nøkkelhullet.

Eksempler på frukt og bær som kan få Nøkkelhullet er:

  • Fersk frukt og bær
  • Fryste, usukrede bær
  • Skivede, fryste, usukrede frukt og bær

Poteter, rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker Poteter, rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker som ikke er bearbeidet kan nøkkelhullsmerkes. Produkter i denne gruppen må ikke være ferdigpakkede. Det er satt krav til tilsatt sukker (< 1 g/100 g) og natrium (< 0,2 g/100 g).

Eksempler på grønnsaker som kan få Nøkkelhullet er:

  • Ferske, dypfryste, skivete rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker
  • Tørkede bønner
  • Skrellet og skivet potet
  • Grønnsaker som er konservert i vann

Mer informasjon om hvilke kriterier som gjelder for ulike næringsmidler står i vedlegget til nøkkelhullsforskriften (Lovdata).

Kriteriene for hvilke næringsmidler som kan få nøkkelhullsmerket, er forbedret i den nye fellesnordiske merkeordningen for Nøkkelhullet, opplyser Helsedirektoratet i meldingen.