– Blomstrende handelsutvikling med Kina

Kina er nå Norges største handelspartner i Asia og den femte største handelspartneren på verdensbasis.

Begge landene anerkjenner de gjensidige fordelene med fri handel og er engasjert i samtaler om opprettelsen av en frihandelsavtale, melder Eksportuvalget for fisk (EFF).

– Vi skal styrke vår posisjon i det kinesiske markedet, sa nærings- og handelsminister Trond Giske, da han sparket i gang en norsk laksekampanje i Kina.

Les også: Giske sparket i gang laksekampanje

- Nærings- og handelsministerens besøk like før inngangen til Tigerens år er svært gunstig for de fremtidige handelsforbindelsene mellom de to landene.

Dette sier Svein Ole Sæther, Norges ambassadør i Kina.

Les også: – Handelsavtale med Kina høyt på prioriteringslista

– Vil fortsette å blomstre

– Norge og Kina har lenge samarbeidet på en rekke områder, også innenfor fiskeri og akvakultur, og landene våre er to av de største eksportørene og forbrukerne av sjømat i verden. Jeg er sikker på at Norges økonomiske forbindelser med Kina vil fortsette å blomstre i år, sier Sæther.

– Særlig den kommende verdensutstillingen i Shanghai vil gi oss en fantastisk mulighet til å presentere Norge og den norske sjømaten på en enestående måte. Vi har nylig bygd ferdig den norske paviljongen, som har temaet 'Powered by Nature'. Ett av innslagene på paviljongen vil være en fiskerestaurant der de besøkende kan smake på et utvalg av utsøkt norsk sjømat tilberedt på nye og spennende måter, forteller Sæther.

Les også: Rødt og laks skal selge Norge under EXPO 2010

Nærings- og handelsministeren ble ønsket velkommen til BHG-butikken i Chaoyang-distriktet av Åshild Nakken, leder for EFFs kontor i Kina. Ministeren var svært glad for å høre i hvilken grad norsk laks var blitt tilgjengelig i supermarkeder og stormarkeder i de største byene over hele Kina.

Norsk Laks i Kina

– Kina er nå et av de viktigste markedene våre i Asia. Som andre kresne forbrukere over hele verden har også kineserne lært å sette pris på den utsøkte smaken, den fyldige konsistensen og næringsrikdommen i den norske laksen, forteller Nakken.

– Fjoråret var et rekordår for eksport av norsk laks til Kina. Den samlede eksporten av laks fra Norge til det kinesiske fastlandet og Hong Kong var på 23 170 tonn og hadde en verdi av CNY 945 millioner. Vi regner med at 2010 vil bli et nytt rekordår, sier Nakken.

For å dekke den økende etterspørselen vil Norge fortsette å sende fly med trygg, norsk laks av høy kvalitet til Kina hver uke. Laksen som leveres fersk fra Norges kalde og rene farvann, blir så umiddelbart distribuert til en rekke utsalgssteder over hele Kina. På den måten sikrer vi at kinesiske forbrukere kan glede seg over den ferskeste og beste laksen som er å få i dag - hver dag.

Kreative kinesiske kokker

Et av høydepunktene under nærings- og handelsministerens butikkbesøk var muligheten til å prøve nyskapende retter med norsk laks som var tilberedt av den unge kinesiske kokken Chang Qing. Nakken gratulerte kokken:

– Jeg blir stadig forbløffet over den kreativiteten som de kinesiske kokkene utviser. Norsk laks og det kinesiske kjøkkenet utfyller hverandre på en virkelig god måte. Som vi så av rettene som ble tilberedt for nærings- og handelsministeren i dag, egner den norske laksen seg godt både til å spises rå som sashimi og sushi, og varmebehandlet i ulike kinesiske retter. Det er også godt å vite at laksen er en av de beste kildene til omega-3-fettsyrer, som er gunstig for helsen generelt så vel som for hjertet, hjernen og huden, sier Nakken.

Den norske laksekampanjen i Kina, startet 14. januar i supermarkeder og stormarkeder over hele landet, opplyser EFF.