– Afrika neste for norsk sjømatnæring?

Illustrasjonsbilde: Forskningsfartøyet «Dr. Fridtjof Nansen». Foto: Havforskningsinstituttet

Norge er blitt en stormakt innen global fiskeri og sjømatshandel med mer enn 10 prosent av verdenshandelen.

Næringen satser nå tungt på internasjonal ekspansjon og et nytt fokusområde er Afrika. Det er duket for verdens største sjømatkonferanse i Oslo denne uken, skriver North Atlantic Seafood Forum AS (NASF) i en pressemelding.

Over 450 toppledere og politikere, fra 250 selskaper og 32 land, møtes til den internasjonale sjømatsektorens største businesskonferanse - «North Atlantic Seafood Forum» i Oslo 6.-8. mars. Delegasjoner fra Sør-Afrika, Namibia, Angola, Ghana, Mosambik, Mauritius og Marokko, inkludert 3 fiskeriministre, kommer for å søke næringsforbindelser med toppene i norsk sjømatindustri.

Les også: Tråler plastavfall utenfor Vest-Afrika 14.05.2010
Les også: På miljøtokt utenfor Ghana 29.04.2010

Internasjonal ekspansjon

– Denne konferansen med FAO (FNs mat- og jordbruksorganisasjon) som partner vil bringe sammen ministre, politikere og industriaktører som gir muligheter for nye kontakter, partnerskap og forretningsmuligheter, uttaler fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, som åpner konferansen 7. mars.

– Her legges grunnlaget for fremtidige næringsforbindelser i en av Norges fremste eksport- og kompetansenæringer. Som den nest største eksportnasjon av fisk i verden er det interessant å se mot det afrikanske kontinentet sier Jørgen J. Lund, adm. dir. i North Atlantic Seafood Forum.

Adm. dir. Karl Almås i SINTEF Fiskeri og Havbruk påpeker at Norge i dag er i verdenstoppen innen marin og maritim kompetanseutvikling.

– Vi har utviklet et globalt biomarint kunnskapsnav med internasjonalt anerkjent ekspertise i hele verdikjeden for fiskeri- og sjømat, og Norge kan gi viktige kompetansemessige bidrag til videreutvikling av den marine næringen globalt, sier Almås.

Les også: På forskningstokt langs Mosambiks kyst 16.08.2009

Trender, bærekraft og afrikansk akvakultur

Blant foredragsholderne ved konferansen er verdens fremste eksperter og ledere for de største sjømatselskapene i verden, samt statlige organisasjoner, internasjonale organisasjoner, interessegrupper og ministerier. Over 100 forskjellige toppledere fra næringen skal være innledere på de 10 forskjellige seminarene under konferansen i Oslo.

Arrangementet vil presentere trender for laks, hvitfisk og pelagisk fisk, i tillegg til å gi et innblikk i afrikansk akvakultur og investeringsklima. Foredragsholdere fra fiskeri, oppdrett, forskning, finans, kommunikasjon og marin innovasjon vil delta på sjømatforumet. Verdensledere innen marin næring deler erfaringer og diskuterer bærekraftig utvikling for industrien og miljøet.

Finans er også en viktig del av konferansen. Norge er verdens ledende finans- og kapitalmarket for sjømat. Her deltar Oslo Børs sammen med store investor- og kapitalmarkedsaktører. Pareto Securities arrangerer en stort kapitalmarkedsseminar med 16 av verdens største børsnoterte sjømatsselskaper, heter det i meldingen.

Årets sjømatforum tjuvstarter med en egen prekonferanse om marin innovasjon i regi av innovasjonsnettverket Marelife. Dette seminaret fokuserer på samarbeid mellom FoU og industri, og presenterer noen av de mest innovative casene fra marin forskning.