Oddekalv truer med vold

Oddekalv er en farlig klovn sier han som blir truet med «en på kjeften». Oddekalv virker mer og mer desperat, sier professor.

– Hadde jeg møtt han derre Are Kvistad, skulle han fått seg en på kjeften.

Det sier miljøvernaksjonist Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund, som med det drar debatten, om medikamentbruk i oppdrett, ned på et nytt lavmål. Oddekalv raser mot Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), som han mener presser forbundets sponsorer.

Den 15. juni publiserte nettstedet IntraFish sponsorlisten til Norges Miljøvernforbund (NMF), en liste med 190 navn som Oddekalv selv hadde gitt fra seg.

Det fikk FHL til å reagere. Foreningen har sett seg lei på Oddekalvs aksjoner mot norsk oppdrettslaks, både i inn- og utland, og reagerte med å sende et informasjonsbrev til bedriftene som står nevnt på NMFs sponsorliste.

I brevet, som er signert av adm.dir. Geir Andreassen i FHL, heter det at Miljøvernforbundet sprer usannheter om norsk oppdrettslaks, at NMF bruker ulovlige aksjonsformer og begår skadeverk.

Se brevet her: Vedr. Norges Miljøvernforbunds aksjoner mot norsk laks (JPG)

– Skulle fått seg en på kjeften

Reaksjonen fra FHL ble forsterket da kommunikasjonsdirektør i FHL, Are Kvistad, uttalte til nettstedet at Oddekalv ikke bare bløffer om at oppdrettslaks er giftig. - Han bløffer også om hvilke bedrifter som støtter ham. Mye tyder på at flere av bedriftene som fikk firmanavnet blottlagt på sponsorlisten, finner situasjonen ukomfortabel. Oddekalv på sin side, misliker sterkt at FHL tar kontakt med forbundets sponsorer.

– Dette er noe av det mest lusete og tarvelige jeg noen gang har vært borti. Hadde jeg møtt han derre Are Kvistad, skulle han fått seg en på kjeften. Bare skriv det. Kvistad og kompani påstår at jeg tar feil og at jeg lyver. De skal vite at jeg ikke har dratt ballet skikkelig i gang ennå, tordner Oddekalv overfor IntraFish.

– Farlig klovn

FHL tar trusselen på alvor, sier administrerende direktør Geir Andreassen til Trønder-Avisa.

– Vi føler det svært ubehagelig at en av våre ansatte er truet med vold. Det har vi aldri opplevd tidligere og vi tar det på den største alvor. Vi skal tenke nøye gjennom hva vi skal gjøre med trusselen, sier Andreassen.

Kvistad sier på sin side sier at Oddekalv er en farlig klovn, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Oddekalv sprer løgn og truer med vold. Han opptrer mildt sagt useriøst. Vi har ytringsfrihet i Norge, og den drar han nytte av. Men jeg synes ikke han hører hjemme i debatten, sier Kvistad til IntraFish.

– Hvis de vil ha krig, har de fått det nå, sier Oddekalv som svar på kritikken.

FHL frykter likevel ikke for fortsatt eksport av laks til Frankrike, etter et tv-program som ble sendt mandag 28. juni, med innslag om giftbruk i norske oppdrettsanlegg.

– Det ligger uendelig mye dokumentasjon fra kompetente norske offentlige myndigheter. Offentlige kilder som Mattilsynet som har ansvaret for matsikkerheten. Det forholder vi oss til og vi vet vi står sterkt, sier adm.dir. Geir Andreassen i FHL.

Les også: Franske myndigheter krevde forklaring 30.06.2010

Les også: – Begrenset skadepotensiale 29.06.2010

– Oddekalv virker desperat

Professor i fiskeriforvaltning ved Norges fiskerihøgskole, Bjørn Hersoug, har liten tro på påstandene fra Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund, om at oppdrettslaksen pumpes full av gift, skriver NRK Troms og Finnmark (følg lenken for å høre radioinnslag).

– Verken her på fiskerihøgskolen eller i andre fagmiljø vi samarbeider tett med, kjenner vi til at denne typen misbruk forekommer innenfor norsk oppdrettsnæring, sier Hersoug.

Hersoug lar seg heller ikke skremme av påstandene om at midlene som brukes til å bekjempe luseangrep, kan føre til kreftfremkallende stoffer.

– Oddekalv virker desperat, det virker som han kun er ute etter å skape blest rundt egen organisasjon. Jeg har vanskelig for å ta Oddekalv seriøst når det gjelder oppdrettsnæringa, det blir mer og mer ville utspill, sier Hersoug.

– Dette er en gammel argumentasjonsmetode som faller på sin egen urimelighet. Professorer har ofte poppet opp og sagt at jeg tar feil. Som regel har disse tette bånd til oppdrettsnæringa, svarer Kurt Oddekalv.