Algegifter i kamskjell

Det er konstatert algegifter i kamskjell på Nordmøre og i Trøndelag.

Det er i senere tid funnet høye konsentrasjoner av algegiften domoinsyre, som kan gi ASP-forgiftning, i kamskjell på Nordmøre og i Trøndelag, melder Mattilsynet.

Mattilsynet har gjennom blåskjellvarslet advart fritidsplukkere mot å spise kamskjell fra disse områdene. Kamskjell som er omsatt i butikk eller restaurant, skal imidlertid være kontrollert og derfor trygge å spise.

Mattilsynet har fått mange spørsmål om konsum av kamskjellmuskel. Mattilsynet kan imidlertid ikke gi fritidsplukkere et eget råd som gjelder kamskjellmuskel, fordi giften bare er bestemt i hele skjell, forteller Mattilsynet.

Kamskjell omsettes hovedsakelig som hele skjell, og regelverket krever derfor at algegiftinnholdet undersøkes i hele skjell når kamskjell skal omsettes. Mattilsynets skjellvarsel baseres derfor på de samme analysene som for kamskjell til omsetning. Inntil nye data foreligger vil skjellvarslet gis på samme måte som i dag, opplyser Mattilsynet.

De første symptomer på ASP-forgiftning er kvalme, oppkast, magekramper og diaré. I løpet av et døgn kan i tillegg alvorligere nevrologiske symptomer som forvirring, nedsatt orienteringsevne eller hukommelsestap opptre.

Algegiften ødelegges ikke ved koking.

Ved alvorlige symptomer bør lege kontaktes. Kontakt også Mattilsynet på 06040.

Les også: Vurdering av DSP-toksiner i muslinger 23.08.2010