Mattilsynet stengte fiskebruk

Mattilsynet stengte Skjervøy Sjømat AS med øyeblikkelig virkning, etter å ha avdekket alvorlige mangler under en kontroll på fiskebruket.

Det mest alvorlige var at avfall ble oppbevart sammen med ferskvarer og at det ble brukt forurenset is til kjøling av fisk, melder NRK Troms og Finnmark.

– Det var en del graverende forhold som gjorde at vi vurderte det som fare for helse, og da må vi stenge på stedet, sier distriktssjef for Mattilsynet i Nord-Troms, Torkjell Andersen, til NRK.

Blant manglene på fiskebruket var:

  • Is som ble brukt til frysing av fisk var mørk gråsvart i fargen, tydelig forurenset.
  • På ferdiglageret for saltfisk var kjøleaggregatet stoppet.
  • Store deler av et parti med sei fanget med not, hadde rester av fiskeslo i fisken. Den var ikke vasket og skylt før den ble lagt i salt.
  • På flekkestasjonen var utstyr tilgriset med fiskeslo og innvollsrester.

Andersen betegner funnene som uvanlige.

– Vi har sett en del tilfeller av samme art, men at det er så mange grove enkeltting på ett og samme tilsyn er veldig sjelden, sier Andersen til NRK.

Skjervøy Sjømat er nå i full gang med å vaske ned hele fabrikken. Selskapet arbeider også med å anskaffe nytt utstyr som skal gi bedre driftsforhold. Formann på fiskebruket, Jonny Martinsen, regner med at bedriften med 15 ansatte, vil være i full drift igjen ved sesongstart til våren.

Nytt selskap

Skjervøy Sjømat AS ble stiftet i januar 2010, etter at mørefirmaet Olga Godø AS inngikk avtale med Skjervøy kommune om å bli ny driftsaktør ved fiskeindustrianlegget i Skjervøy havn.

Les også: Olga Godø kan overta på Skjervøy 11.01.2010