Stoppet 175 tonn fisk

Mattilsynet i Ålesund har nedlagt omsetningsforbud for et stort parti saltet ryggsei, etter at det ble funnet rester av innvoller, lever- og galleflekker og buktæring.

Fiskepartiet som er produsert hos Forsøl AS i Hammerfest, ble oppdaget under en inspeksjon hos fiskebedriften ABS AS på Ellingsøya i Ålesund tidlig i oktober.

– Bakgrunnen for vedtaket er altså at det var for dårlig kvalitet på fiskepartiet. Fisken var ikke skikkelig sløyd, og vi fant rester av lever og galle, sier seksjonssjef Anne Søyset ved Mattilsynet i Ålesund til NRK Møre og Romsdal.

Mattilsynet vurderer regelbruddet som alvorlig.

– Det er ikke lov til å omsette til folkemat fiskevarer med tegn på buktæring og/eller betydelig lever- og/eller galleflekker, skriver Mattilsynet i sin rapport etter inspeksjonen.

Administrerende direktør i Forsøl AS som leverte fisken, Roy Arne Pettersen, ble overrasket da han hørte om omfanget av saken. Han mener at det av et parti på 175 tonn fisk, alltid er en eller annen fisk som er ødelagt.

– Jeg var der da fisken ble levert. Fisken var fin, og kjøper var fornøyd, sier Pettersen til NRK.

Han tror at fisken som har dårlig kvalitet, kanskje ikke har stått lagret kaldt nok.

– Dessuten kan det se verre ut enn det er. En leverbit kan for eksempel sette flekker på en hel palle, sier Pettersen.

Selv om hele fiskepartiet ble stoppet, så inneholder det også fisk av akseptabel kvalitet.

ABS AS har nå blitt enige med Mattilsynet om å sortere partiet. Det som er av dårlig fisk skal sorteres ut for destruksjon, forteller daglig leder Erling Olav Bjørge til NRK.

Svartmidd i klippfisk

Under inspeksjonen ved ABS AS den 8. oktober, avdekket Mattilsynet også et parti klippfisk som var infisert av svartmidd.

– Vi oppdaget at virksomheten var i gang med feilretting av middinfisert lange og torsk. Et parti lange lå til utvanning i ni kar, mens et parti klippfisk av torsk lå ferdig utvannet og børstet på paller, sier Søyset til Sunnmørsposten.

– Vi ser svært alvorlig på dette forholdet og har nedlagt omsetningsforbud, sier Søyset.

Ifølge forskriften er det forbudt å omsette fisk med svartmidd som folkemat, skriver avisen.

– Partiet må isoleres fra andre fiskevarer og alt utstyr som er brukt i prosessen må vaskes umiddelbart, sier Søyset.

Daglig leder ved ABS AS, Erling Olav Bjørge, sier i en kommentar til avisen at dette partiet vil bli destruert.