– Laks er proppfull av sunnhet

Norsk laks er noe av det sunneste du kan spise, og den gir full pakke av viktige vitaminer, mineraler, proteiner og fettsyrer, fremholder FHL.

I et innslag hos NRK FBI, hevdes det at det er lite omega-3 i norsk oppdrettslaks.

– Påstanden er ikke rett, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Henrik Stenwig, i en pressemelding.

– Det er riktig at andelen marine ingredienser er redusert, fordi næringen også er opptatt av en så optimal og bærekraftig utnyttelse av de begrensete ressursene vi har tilgjengelig. Men ikke noe av tilgjengelig forskning viser at dette har gått utover sunnheten, sier Stenwig.

I programmet påstår professor Harald Arnesen at laksen i dag er mer en svømmende grønnsak.

– Det finnes ikke noen bedre allment tilgjengelig matkilde til omega-3 enn laks, og derfor er det synd at Arnesen sprer usikkerhet med sine uttalelser til NRK, sier Stenwig.

– I et kostholdsperspektiv er det ingen over og ingen ved siden av laksen. Det er grunn til å understreke at de nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet om å spise mer fisk, er for å forebygge sykdom ikke for å lindre sykdom hos hjertepasienter, sier Stenwig.

Anbefaler fisk

– Et måltid av laks man finner i butikken i dag er et betydelig bidrag til å dekke ukebehovet for marint omega 3, for å forebygge hjerte- karsykdommer hos friske mennesker, slik det er definert av europeiske matmyndigheter (EFSA). De aller fleste får derfor dekket sitt ukebehov ved å spise ett til to måltider laks i uken, sier Professor Livar Frøyland, forskningssjef ved Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

Les også: Oppdrettslaks en god kilde til omega-3 08.02.2011

Helsedirektoratet publiserte nylig de nasjonale kostholdsrådene. Her fremgår det tydelig at befolkningen anbefales å spise to til tre fiskemåltider i uka.

Les også: – Kan forebygge livsstilsykdommer 07.02.2011

– Norsk oppdrettslaks innholder nok omega-3 til at det både er sunt og godt. I tillegg er norsk laks en god kilde til protein, vitamin D, A, B12, jod og antioksidanter. Dens anvendelighet og næringsprofil gjør den til et fantastisk måltid som flere og flere konsumenter trykker til sitt bryst, sier Bjørn-Erik Stabell, bransjesjef for laks og ørret i Eksportutvalget for fisk, i en pressemelding.

– Upresise målinger

Måten FBI har gjennomført testen på er alt for upresis og ikke representativ for standarden som brukes i forhold til testing. Dette gjelder alt i fra kvalitetssikring til ulike måter å fjerne feilkilder på. Fettinnholdet i fisken vil alltid variere, både fra fisk til fisk, men også fra hvor på fisken du måler. Tall fra NIFES som gjør løpende studier av ernæringsprofilen på oppdrettslaks og andre arter, viser at andelen sunne fettsyrer har økt fra 1,7 gram/100g i 2009, til 2,1 gram i 2010 (kilde: NIFES/sjømatdata). Det er derfor ikke grunnlag for å komme med påstander om at laksen blir mindre sunn, fremholdes det i meldingen fra FHL.

– Når det gjelder produktet fra Lerøy som FBI har testet er dette spesialprodukt som består av halestykker fra fisken, og dermed ikke direkte sammenliknbart med de andre produktene som er testet. Det sier fagsjef i Lerøy Seafood Group ASA, dr. philos. Harald Sveier.

– Denne delen av fisken har et lavere fettinnhold og dermed også mindre mengde omega 3. Ett måltid med denne laksen er likevel et betydelig bidrag til å dekke ukesbehovet av omega-3, sier Sveier.